Από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι χειμερινές εκπτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο στα καταστήματα, σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 29 Φεβρουαρίου και τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
- Σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
- Ως ανακοίνωση μείωσης τιμής, σύμφωνα με το κεφ. 2 παρ. 8 του νέου Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023), είναι κάθε ανακοίνωση του επιχειρηματία ότι έχει μειώσει την τιμή για ένα προϊόν με την εξής μορφή:
-Είτε ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση».
-Είτε συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».
-Είτε αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».
- Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
- Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.
- Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.
- Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.
Για λεπτομερέστερη ενημέρωση και πρακτικά παραδείγματα για τις εκπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών :
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Τους 5 κανόνες που πρέπει να διασφαλίσουν οι καταναλωτές για να μην πέσουν θύματα «προσφορών» ανέφερε πρόσφατα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.
Αναλυτικά:
1. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
2. Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες
3. Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Ιδίως να ερευνούν αν και κατά πόσο επιβάλλονται τόκοι στην αγορά αυτή, αφού, στην περίπτωση αυτή, το κόστος αγοράς αυξάνει ραγδαία.
4. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής
5. Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
Επίσης, σημειώνει ότι: Καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι ότι η καταναλωτική φρενίτιδα που με τεχνικές marketing δημιουργούν μεγάλοι παράγοντες του εμπορίου (Βlack Friday, άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, λευκές νύκτες κ.λπ.) έχει ως αποτέλεσμα την υποσυνείδητη άσκηση ψυχολογικής πίεσης στον καταναλωτή, ο οποίος αισθάνεται ότι “πρέπει” να εκμεταλλευτεί τις προσφορές σπεύδοντας στα μαγαζιά. Στο σημερινό πλαίσιο της εκρηκτικής ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης, ο καταναλωτής οφείλει να ενεργεί τις αγορές του με σύνεση και περίσκεψη.
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου
Ανακοίνωση για την έναρξη χειμερινών εκπτώσεων 2024 εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ” Ο Ερμής”. «Επειδή τα ψίχουλα δεν γίνονται καρβέλια» σημειώνει ο Σύλλογος του Συλλόγου και προσθέτει πως «τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 ξεκινούν οι εκπτώσεις, σε μια εποχή που η ακρίβεια ματώνει νοικοκυριά και μικρομάγαζα. Το ΔΣ του συλλόγου μας καλεί τους συναδέλφους με τις διαφημιστικές και εκπτωτικές τους πρακτικές:
- Να υπερασπιστούν ό,τι έχει μείνει από τον κακοποιημένο θεσμό.
- Να προσεγγίσουν την ημερομηνία έναρξης σαν αφετηρία για να αρχίσει ξανά το σφυρηλάτημα σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο μαγαζί και τον πελάτη.
- Να αποστασιοποιηθούν από αντισυναδελφικές συμπεριφορές .
Το ΔΣ του συλλόγου απευθυνόμενο στους συμπολίτες και όσους συναλλάσσονται στην πόλη θέλει να τους διαβεβαιώσει ότι:
- Δεν θα γυρνά την πλάτη στα δικά τους προβλήματα.
- Δε θα σιωπά, δε θα είναι αμέτοχο.
- Δε θα εκλιπαρεί τους κυβερνόντες για ψίχουλα.
- Θα ναι μαζί τους και συμπορευόμενο στους αγώνες τους για να έχουν μισθούς και συντάξεις που θα τους επιτρέπουν να ψωνίζουν στα μαγαζιά.
Γιατί (δανειζόμενο ένα παλιό ρητό) γνωρίζει ότι: Λαός χωρίς λεφτά, Μαγαζιά κλειστά»