“Καπέλα”Brexit μπαίνουν στις ταχυδρομικές παραγγελίες προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ,η πλειονότητα των περιπτώσεων καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ 24% ή ΦΠΑ και δασμούς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις που οι παραγγελίες έρχονται με κούριερ, οι εταιρείες αυτές μπορεί να ζητούν και τέλη εκτελωνισμού επιβαρύνοντας ανάλογα τους παραλήπτες, οι οποίοι, έχοντας συνηθίσει για πολλά χρόνια σε διαφορετικό καθεστώς, βρίσκονται προ εκπλήξεων όταν αντικρίζουν τη “λυπητερή”. Εάν συνδυαστούν όλα αυτά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα ταχυδρομεία λόγω της πανδημίας, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η παραγγελία πλέον οποιουδήποτε προϊόντος από βρετανικά καταστήματα έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί σε δυσάρεστη περιπέτεια.
Για τον λόγο αυτόν, ήδη, έμπειροι χρήστες του Διαδικτύου αποφεύγουν να κάνουν τέτοιες αγορές, περιμένοντας τουλάχιστον να δουν το πώς θα εξελιχθεί ή κατάσταση και αν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. Από τις αρχές του έτους και λόγω του Brexit όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τη Βρετανία με αξία από 22 ευρώ και πάνω περνούν υποχρεωτικά τελωνείο και εάν έχουν αξία έως 150 ευρώ επιβάλλεται υποχρεωτικά ΦΠΑ. Εάν η αξία είναι πάνω από τα 150 ευρώ και τα προϊόντα δεν έχουν κατασκευαστεί στη Βρετανία, επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί.
Για τους λόγους αυτούς οι πιο τολμηροί που θέλουν ή είναι αναγκασμένοι να παραγγείλουν άμεσα προϊόντα από τη Βρετανία πρέπει να ξέρουν ότι τα περισσότερα καταστήματα στη χώρα αυτή αφαιρούν από μόνα τους τον βρετανικό ΦΠΑ, αφού ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα πληρωθεί στο τελωνείο με την είσοδο του προϊόντος στην Ελλάδα. Βέβαια με τον βασικό ΦΠΑ στη Βρετανία να διαμορφώνεται σε 20% και στην Ελλάδα στο 24%, ο καταναλωτής επίσης έχει να καταβάλει και επιπλέον καπέλο 4%.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τις αγορές από Βρετανία:
-Αποστολές εμπορευμάτων αξίας έως 22 ευρώ απαλλάσσονται από δασμό και ΦΠΑ, δεν απαιτούνται τελωνειακές διασαφήσεις και μετά τη διαλογή είναι ελεύθερα.
-Για αποστολές εμπορευμάτων αξίας άνω των 22 ευρώ και έως 150 ευρώ τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις, απαλλάσσονται από τον δασμό και επιβάλλεται μόνο ΦΠΑ.
-Για αποστολές εμπορευμάτων μη εμπορικού χαρακτήρα από ιδιώτη σε ιδιώτη αξίας έως 45 ευρώ δεν απαιτούνται τελωνειακές διασαφήσεις, απαλλάσσονται από δασμό και ΦΠΑ και μετά τη διαλογή είναι ελεύθερα.
-Για αποστολές αξίας άνω των 150 ευρώ επιβάλλονται δασμός και ΦΠΑ. Δεν επιβάλλεται δασμός εφόσον πρόκειται για προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί στη Βρετανία και για μικρές αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα, κατά την εισαγωγή στην ΕΕ στο πλαίσιο της προτιμησιακής συμφωνίας, για προϊόντα που αποστέλλονται ως μικρά δέματα από ιδιώτες σε ιδιώτες, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Για τα εμπορεύματα που έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες αλλά εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάλλεται και δασμός.
Επίσης η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι τέλη εκτελωνισμού που επιβάλλουν μεταφορικές εταιρείες, λοιπές αμοιβές τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ., τελωνειακή αντιπροσώπευση) και κόστη για διάφορα δικαιώματα (αποθήκευση, πρακτόρευση, διατακτικές) υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη/παραλήπτη.
Επομένως ο καταναλωτής πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για να μην υπάρξουν εκπλήξεις.
Brexit: Πότε μπαίνει “καπέλο” στις ταχυδρομικές παραγγελίες προϊόντων από τη Βρετανία
δημοσιεύτηκε:
10:45
, 9 Φεβρουαρίου 2021
My money
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
46 λεπτά πριν
ΔΥΠΑ: Έως τις 20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης...
5 ώρες πριν