Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Αναζητώντας τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε εργαλεία που θα αποτρέψουν τα λουκέτα και θα περιορίσουν την ανεργία και τα δύσκολα δημοσιονομικά δεδομένα, που μειώνουν τα περιθώρια ευελιξίας, σχεδιάζει στοχευμένες κινήσεις προς τρεις κατευθύνσεις: Προσωρινή, από 3 έως 6 μήνες, ελάφρυνση εργοδοτικών εισφορών, εστιασμένη στις επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, διατήρηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τουλάχιστον για όλους τους θερινούς μήνες, αλλά και δυνατότητα αναστολών συμβάσεων για εργαζομένους συγκεκριμένων κλάδων με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Αυτό είναι το σχέδιο που επιθυμεί να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς ανοίγει η οικονομία και πρέπει οι επιχειρήσεις που ανεβάζουν ρολά να μη χρειαστεί να επωμιστούν ολόκληρο το μισθολογικό κόστος. Για την ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτές να καλυφθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ, το οποίο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τείνει να γίνει η σανίδα σωτηρίας για την παροχή μέτρων στήριξης στην ελληνική οικονομία. Με δεδομένο ότι το νέο EΣΠA μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο το β’ εξάμηνο του 2021, εναλλακτικά εξετάζεται το να βρεθούν τα χρήματα από τα κρατικά ταμεία. Αλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, πέρασε από τη Bουλή τροπολογία με την οποία αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΠΔE κατά 1,25 δισ. ευρώ. Τα μέτρα Με δεδομένο ότι στην παρούσα συγκυρία οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν, το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί επί τάπητος προβλέπει:
1. Κονδύλια για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τουλάχιστον 3 μήνες, με στόχο το μέτρο να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021 σε επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, αλλά έχουν προοπτικές να παραμείνουν «ζωντανές» εφόσον στηριχθούν προκειμένου να επανακάμψουν. Αλλωστε, αποτελεί κεντρική κυβερνητική γραμμή η περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, αφού στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλό. Η στήριξη θα έχει περιορισμένη διάρκεια -πιθανότατα τρίμηνη- και θα αφορά τις εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης. To μέτρο θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μείωση 0,9% στις εισφορές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης τον Ιούνιο του 2020, ενώ πέρασε επιπλέον μείωση 3% στις εισφορές όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο του 2021, με αποτέλεσμα οι εισφορές να έχουν ήδη μειωθεί κατά 3,9 μονάδες. Το 2022 προβλέπεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών επικουρικού κατά 0,25%, αλλά και των εργατικών εισφορών επικουρικού κατά επίσης 0,25%. Οσον αφορά τις υπόλοιπες 0,6 μονάδες που θα μείνουν μέχρι την εκπλήρωση της δέσμευσης περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες έως το 2023, θα προέλθουν από τις άλλες συνεισπραττόμενες εισφορές και, πιθανότατα, πάλι από εκείνες του ΟΑΕΔ. Ετσι, το μη μισθολογικό κόστος θα έχει μειωθεί, από το 40,5%, που ήταν πριν από τον Ιούνιο του 2020, στο 35,5%, ενώ ήδη έχει πέσει στο 36,6%
Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχεται έκτακτη επιδότηση με διάρκεια από τρεις έως έξι μήνες – Όλες οι λεπτομέρειες
δημοσιεύτηκε:
13:49
, 26 Απριλίου 2021
My money
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
7 ώρες πριν
Μπρατάκος: «Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη»
9 ώρες πριν