Την απαλλαγή από την κατάρτιση της έκθεσης διαχείρισης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως 700.000 ευρώ, προσωπικό έως 10 εργαζόμενους και περιουσιακά στοιχεία έως 350.000 ευρώ, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, η συζήτηση για το οποίο ξεκίνησε χθες στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία οι κοινοτικές οδηγίες 2013/34/Ε.Ε. και 2014/95/Ε.Ε. Από την άλλη αυξάνονται οι υποχρεώσεις δημοσιότητας για τις μεγάλες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος, καθώς θα πρέπει επιπροσθέτως να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική πολιτική και τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Από τις ρυθμίσεις αυτές και ειδικά σε ό,τι αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, μείωση του διοικητικού κόστους κατά 57,96 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, με την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων εκτιμάται μείωση της πραγματικής οικονομικής επιβάρυνσης που υποβάλλουν αιτήσεις καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο κατά 1,01 εκατ. ευρώ. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Καθημερινή, ρυθμίζεται για όλους τους τύπους κεφαλαιουχικών εταιρειών η υποχρέωση σύγκλησης τακτικής γενικής συνέλευσης τουλάχιστον μία φορά κάθε εταιρική χρήση. Αυτή ορίζεται το αργότερο έως τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα του Σεπτεμβρίου. Ακόμη προβλέπεται ότι δημοσιεύονται υποχρεωτικά μόνο οι εγκεκριμένες από την ετήσια γενική συνέλευση οικονομικές καταστάσεις εντός εννέα μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσης.
Οι πολύ μικρές εταιρείες απαλλάσσονται από την υποχρέωση δημοσίευσης. Τέλος, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι οντότητες δημοσίου συμφέροντος που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εξόρυξης ή της υλοτόμησης πρωτογενών δασών θα πρέπει να δημοσιοποιούν σε ξεχωριστή ετήσια έκθεση σημαντικές πληρωμές που καταβάλλουν στις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Οι εκθέσεις αυτές θα δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ.