Θέμα χρόνου είναι πλέον η εφαρμογή του νέου συστήματος για την επικουρική ασφάλιση στη χώρα μας.
Ο νέος νόμος, που αλλάζει ριζικά το τοπίο της επικούρησης, έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται η δεύτερη ανάγνωση του, ενώ θα ακολουθήσει η εισαγωγή του στην Ολομέλεια για συζήτηση.
Εκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ανοίξει τα χαρτιά της για την νέα επικουρική σύνταξη, έχοντας στη φαρέτρα σειρά μελετών που μαρτυρούν ότι το επικουρικό ταμείο θα πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Το νέο σύστημα θα είναι κεφαλαιποιητικό και όχι αναδιανεμητικό, ενώ η πεμπτουσία του θα είναι οι ατομικοί κουμπαράδες. Το νέο πλαίσιο θα απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) και τους σημερινούς εργαζόμενους έως 35 ετών, που θα επιλέξουν να ενταχθούν χωρίς να αλλάζει το ύψος των εισφορών τους.
Επικουρικές: Δύο δικλείδες ασφαλείας για τους ασφαλισμένους
Το νέο σύστημα συνοδεύεται από διπλή δικλείδα ασφαλείας: Η πρώτη, που αφορά στους νέους ασφαλισμένους, είναι η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης.
Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό.
Η δεύτερη που αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, έγκειται στην δέσμευση ότι από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος, θα υπάρχει μάλιστα ρητή εγγύηση στο νόμο επ’ αυτού.
Και τούτο διότι όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό.
Έρχονται…αυξήσεις σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας
Τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και αρκετά στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι με το νέο επικουρικό που σχεδιάζεται εξασφαλίζονται σημαντικές αυξήσεις έως και 68% για τους μελλοντικούς δικαιούχους επικουρικών συντάξεων.
Κι αυτό, γιατί οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα τροφοδοτούν τις τρέχουσες συντάξεις, αλλά θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται και θα πληρώνουν την μελλοντική σύνταξη του ασφαλισμένου.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ.
Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ (+68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα) εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Έτσι οι συντάξεις θα υπολογίζονται πλέον με βάση το ύψος των εισφορών του εκάστοτε ασφαλισμένου στη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση που οι εισφορές θα έχουν μέσα από την επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών.
Εξάλλου, στο νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις θα καθορίζονται από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών. Θα υπάρχουν διαθέσιμα τρία επενδυτικά προφίλ:
– χαμηλού ρίσκου
– μεσαίου ρίσκου και
– υψηλού ρίσκου
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν που θα εντάξουν τον «κουμπαρά» τους, ενώ θα μπορούν να αλλάζουν ανά 3ετία επενδυτικό προφίλ.
Σε κάθε περίπτωση οι εισφορές θα παραμείνουν ίδιες με σήμερα, δηλαδή θα ανέρχονται σε 6% για τους μισθωτούς και βάσει των σημερινών ασφαλιστικών κλάσεων για τους αυτοαπασχολούμενους.