Quantcast
Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφές «κόκκινων» δανείων - enikonomia.gr
share

Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφές «κόκκινων» δανείων

δημοσιεύτηκε:

Ανοίγει ο δρόμος για επιθετικές ρυθμίσεις και κυρίως διαγραφές «κόκκινων» δανείων με την τροπολογία που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση για τον αναβαλλόμενο φόρο και η οποία είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.


Με τη συγκεκριμένη διάταξη επεκτείνεται στην 20ετία -από τα 5 χρόνια σήμερα- ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης της ζημίας που προκύπτει από λογιστικές ή πραγματικές διαγραφές δανειακών απαιτήσεων και ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι τράπεζες στη δημοσίευση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων (καθώς ανέμεναν τη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο).

Υπέρ της ρύθμισης τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα χθες στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ αναρτήθηκε -όπως μεταδίδει το Reuters- ότι είναι επιθυμητό να επιτραπεί στις τράπεζες η απόσβεση της ζημιάς μεταξύ προβλέψεων και πραγματοποιηθεισών ζημιών από τα NPL’s να γίνεται σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της 20ετίας. Με βάση όσα ίσχυαν οι τράπεζες είχαν το περιθώριο να συμψηφίσουν μέρος της ζημίας από διαγραφές κόκκινων δανείων -ακόμη και αν είχαν σχηματίσει ειδικές προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου έως το τέλος του 2015 για το 100% του δανείου- εντός 5ετίας.

Εμπόδιο

Αυτός ο χρονικός περιορισμός στην πράξη λειτουργούσε ως εμπόδιο για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) κατά 38%, ή κατά 40,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δίνεται η δυνατότητα 20ετούς απόσβεσης ζημιών που εγγράφουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις περιπτώσεις που αυτές οφείλονται σε διαγραφές οφειλών από τον ισολογισμό τους είτε λόγω διακανονισμού ή αναδιάρθρωσης δανείων συμβατικά, δικαστικά ή εξωδικαστικά, είτε λόγω μεταβίβασης του δανείου σε εταιρείες απόκτησης δανείων ή τιτλοποίησης ή σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοδοτικά ιδρύματα ή σε άλλες εταιρείες ή νομικές οντότητες εφόσον στις περιπτώσεις αυτές τη διαχείριση πραγματοποιεί εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Το φορολογικό όφελος της 20ετούς απόσβεσης δίνεται μόνο στις πραγματοποιηθείσες ζημιές».

Επίσης στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: «Με τις τροποποιούμενες διατάξεις του άρθρου 27Α προβλέπεται ότι μπορεί η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αφορά λογιστικές διαγραφές και οριστικές ζημιές λόγω οριστικής διαγραφής ή μεταβίβασης δανείων, υπό προϋποθέσεις να μετατρέπεται σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του Δημοσίου και έτσι προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια».

Ραντεβού Καραμούζη στην ΕΚΤ

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κοντσάντζιο είχαν χθες στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλας Καραμούζης και Ελληνες τραπεζίτες, κυρίως για θέματα ρευστότητας, αλλά και των καθυστερούμενων δανείων.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των καταθέσεων -καθώς από την αρχή του χρόνου οι εκροές είναι αυξημένες-, η εξάρτηση από τον ELA, η πρόσβαση στη διατραπεζική και τέλος το QE ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Πηγή: Έθνος



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.