Ανείσπρακτα ενοίκια: Με ποιον τρόπο «σβήνουν» οι φόροι – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

ΕΝΦΙΑ

Περισσότεροι από 4.500 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δήλωσαν ότι το 2024 δεν εισέπραξαν μισθώματα ύψους 15 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που ποτέ δεν απέκτησαν.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αντιμέτωποι με φόρους έως και 45% για εισοδήματα που είτε δεν εισέπραξαν είτε γιατί μπορεί κάποιοι να έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που είχαν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους.

Οι ιδιοκτήτες που είτε δεν έλαβαν καθόλου είτε έλαβαν λιγότερα χρήματα από τους ενοικιαστές θα πρέπει να δηλώσουν στα έντυπα Ε1 και Ε2 της φορολογικής δήλωσης τα ποσά που δεν έχουν εισπράξει για να απαλλαγούν από το φόρο.

Πώς «μηδενίζεται» ο φόρος

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να “μηδενίσουν” τη φορολογική τους επιβάρυνση θα πρέπει πριν από την υποβολή των δηλώσεων, που φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου να έχουν κάνει τα εξής:

– Πρώτων θα πρέπει να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί -κατατεθεί και κοινοποιηθεί- εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

– Δεύτερον θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Πώς φορολογούνται τα ενοίκια

Αξίζει να σημειωθεί  ότι το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ αφού αφαιρεθεί ποσοστό 5% ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των ακινήτων.

Αναλυτικότερα, με βάση την κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για το τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως 35.000 ευρώ, δηλαδή για τα 23.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 35% και για το τμήμα του εισοδήματα πάνω από τα 35.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 45%.

 

Exit mobile version