Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχεται ο «Big Brother» – Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο έως 1.000 ευρώ και σε ποιες περιπτώσεις διαγράφεται

ανασφάλιστα οχήματα

Έρχεται ο «big brother» για τα ανασφάλιστα οχήματα.  Υπενθυμίζεται πως το νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων για τα ανασφάλιστα οχήματα  συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Μάλιστα το πλαίσιο αυτό προβλέπει επιβολή αυστηρών ποινών και προστίμων έως και 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη  πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Επίσης επισημαίνεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος, ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου θα πληρώσει πρόστιμα που διαμορφώνονται ως εξής:

Εάν όμως διαπιστωθεί οφειλή τελών κυκλοφορίας 1 τουλάχιστον έτους  τότε βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Σημειώνεται δε πως ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να υποβάλλει ένσταση μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την επιβολή του προστίμου.  Την ένσταση αυτή την εξετάζει η Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών.

Τα πρόστιμα όμως διαγράφονται σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Τα πρόστιμα για τα εκπρόθεσμα τέλη κυκλοφορίας

Πάντως τα πρόστιμα για τα εκπρόθεσμα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων θα είναι από του χρόνου κλιμακωτά για τους παραβάτες  .Αναλυτικά

 

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Καθορίζεται η διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα Μητρώα οχημάτων

Δηλαδή τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη, τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Κατόπιν, ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστική αδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα, είτε στη δήλωση ακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, στην επανακυκλοφορία τους. Προβλέπεται, επίσης, η συχνότητα των ελέγχων, οι συνέπειες της προσωρινής και οριστικής αδράνειας και οι κυρώσεις για παραβάσεις των σχετικών ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι:

Το  Συνεκτικό πλαίσιο για την ασφάλιση οχημάτων

Καθορίζεται ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ασφάλιση οχημάτων. Σε αυτό ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2021/2118 (L 430) στο εθνικό Δίκαιο που προβλέπει τα εξής:

Α. Το Επικουρικό Κεφάλαιο:

Β. Ισχύει ενιαία μορφή στις βεβαιώσεις ιστορικού αξιώσεων αποζημίωσης τρίτων ώστε να καθίσταται εφικτή η εξακρίβωση της γνησιότητάς τους. Υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης ασφάλισης για τα αυτοκίνητα.

 

 

Exit mobile version