Αναλυτικός οδηγός για τα νέα μέτρα στήριξης: Οι κερδισμένοι – Τι αλλάζει στο επίδομα μητρότητας

μέτρα

Νέα μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των ευάλωτων. Με ποια κριτήρια θα λάβουν το επίδομα αλληλεγγύης 2,3 εκατομμύρια πολίτες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για τον Δεκέμβριο. Πότε θα καταβληθούν η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης και το youth pass σε 200.000 νέους έως 20 ετών. Τι αλλάζει στο επίδομα μητρότητας.

Των Σ. ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ, Α. ΜΑΥΡΟΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ζεστό χρήμα ετοιμάζεται να διαθέσει εντός του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση σε νέους, μισθωτούς, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να ενισχύσει τα εισοδήματα, που εξακολουθούν να πλήττονται από την ακρίβεια. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι ο μόνος τρόπος να στηριχθούν τα νοικοκυριά από το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων και γι’ αυτόν τον λόγο σπεύδουν μέσα στον επόμενο μήνα να υλοποιήσουν μια σειρά από μέτρα.

Eπίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνων και τα ΑμεΑ, που θα καταβληθεί με την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους, μόνιμες ενισχύσεις, όπως το youth pass, αλλά και έκτακτα επιδόματα, όπως το επίδομα θέρμανσης, θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου για να στηριχθεί το εισόδημα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στις εξής ομάδες πολιτών:

Αύξηση στις συντάξεις

Οριακά κάτω από 3%, στο 2,95%, από 3,1% που υπολογιζόταν, αναμένεται να διαμορφωθεί η αύξηση των συντάξεων σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους για το 2024, καθώς προέκυψε αρνητική διαφορά της τάξης του 0,15% από τις αυξήσεις του 2023. Στην τελική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η ανάπτυξη υπολογίστηκε στο 5,6% και ο πληθωρισμός στο 9,6%, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό αύξησης για το 2023 να διαμορφωθεί σε 7,6% και η διαφορά μεταξύ αρχικής και τελικής αύξησης να είναι -0,15%. Για 1,8 εκατ. συνταξιούχους οι αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη, με το μεικτό κέρδος, πριν από τις κρατήσεις και τον φόρο, να κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 150 ευρώ για χαμηλές συντάξεις έως και 828 ευρώ για υψηλές, άνω των 2.300 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν την αύξηση να περνά στην τσέπη τους θα πληρωθούν με εφάπαξ επίδομα 200, 150 και 100 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και με την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο της προσωπικής τους διαφοράς είναι πάνω από 10 ευρώ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι περίπου 742.772. Ο e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβάλει τα ποσά πριν από την αύξηση των συντάξεων του 2024 και συγκεκριμένα από τις 11 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023. Οι 308.618 συνταξιούχοι θα πάρουν 100 ευρώ, οι 258.993 150 ευρώ και οι 175.161 θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.

Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων

Στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, που προπληρώνεται τον Δεκέμβριο, 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Το μέσο ετήσιο όφελος που θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνει τα 1.476 ευρώ, δηλαδή θα κερδίσουν πάνω από έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο. Οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, αυξάνονται κατά 70 ευρώ.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και εκείνοι με παιδιά, θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους, λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί. Η οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία, 220 ευρώ για τέσσερα, συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Ετσι, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ κάθε μήνα, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο ή περισσότερα παιδιά θα λάβει αύξηση 50 ευρώ τον μήνα. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240-600 ευρώ επιπλέον αντίστοιχα.

Επίδομα θέρμανσης

Με καταιγιστικούς ρυθμούς υποβάλλονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, είχαν υποβληθεί πάνω από 430.000 αιτήσεις. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους λήγει στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περσινή περίοδο. Για όσους έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί. Επιδοτούνται οι αγορές που αφορούν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδοτούνται οι αγορές που πραγματοποιούνται από την 13η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η διάθεσή του.

Youth pass

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει δοθεί το youth pass σε 200.000 δικαιούχους. Κερδισμένοι είναι οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από την 1η/1/2022 έως και τις 31/12/2022 και θα λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και δεν επανυποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που είναι σήμερα 18 ετών και κάνει αίτηση θα λάβει τα 150 ευρώ τώρα και άλλα 150 ευρώ στην επόμενη πληρωμή του 2024, χωρίς να χρειαστεί να ξαναμπεί στην πλατφόρμα. Να σημειωθεί ότι το youth pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Συνεπώς, από το 2024 και εφεξής, η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι νέοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή για τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά-αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση Ι.Χ. ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Χωρίς εξαιρέσεις το επίδομα μητρότητας

Από τη νέα χρονιά, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση των 780 ευρώ για εννέα μήνες

Επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες θα λάβουν από τις αρχές του 2024 οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά στην κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο ανήκουν, δίνοντας οικονομική ενίσχυση που αγγίζει τα 7.000 ευρώ σε περίπου 4.000-5.000 αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Το επίδομα μητρότητας είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, σήμερα ανέρχεται σε 780 ευρώ και καταβάλλεται για εννέα μήνες, από έξι που ήταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει τη χρήση των επιπλέον τριών μηνών και από τις υπόλοιπες μητέρες, άλλων ασφαλιστικών ταμείων, όπως ΕΔΟΕΑΠ, πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, πρώην ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, και από τις έμμισθες δικηγόρους.

Mεταβιβάσιμο το δικαίωμα

Με τη χορήγηση του δικαιώματος ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη τετραετία, με την επέκταση του εννεαμήνου στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον έτερο γονέα, ώστε να μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για συνολική προστασία της γονεϊκότητας. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για εννέα μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 2022 υπεβλήθησαν περίπου 2.700 αιτήσεις από αυτοαπασχολούμενες και 1.000 από αγρότισσες για επίδομα τοκετού και λοχείας, ενώ κατά τη διάρκεια του 2023 έως και τον Σεπτέμβριο 2.900 αιτήσεις από μη μισθωτές και 600 από αγρότισσες.

Επιπλέον, το επίδομα μητρότητας για εννέα μήνες θα λαμβάνουν και οι μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες έως σήμερα αποκλείονταν λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην ταμείων τους, όπως ασφαλισμένες πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, έμμισθες ασφαλισμένες πρώην ΕΤΑΑ, έμμισθες δικηγόροι, ασφαλισμένες ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Θα το παίρνουν δηλαδή όλες οι μισθωτές μητέρες του ΕΦΚΑ, είτε έχουν ασφάλιση στο πρώην ΙΚΑ είτε σε ταμείο που εντάχθηκε ή συγχωνεύτηκε στο ΙΚΑ και κατ’ επέκταση στον ΕΦΚΑ. Η σχετική διάταξη αναφέρει: «Καταβάλλεται το επίδομα μητρότητας εφόσον έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών. Ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον κλάδο ασθένειας σε είδος και σε χρήμα των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ή στον οικείο φορέα ασφάλισης ασθένειας».

«Ολοκληρώνεται η προσπάθεια»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνι Γεωργιάδη, μέσω της εν λόγω διάταξης ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων, καθώς οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν ήδη το επίδομα μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) -ίσο με τον κατώτατο μισθό- για εννέα μήνες, ενώ ανάλογη παροχή λαμβάνουν και οι μισθωτές του δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν το ειδικό επίδομα προστασίας της μητρότητας, ίσο με τον κατώτατο μισθό, για εννέα μήνες, οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες του τ. ΟΑΕΕ και οι αντίστοιχες επαγγελματίες γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί του τ. ΕΤΑΑ λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας ύψους 150 ευρώ για διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ οι αγρότισσες δεν λαμβάνουν καμία αντίστοιχη παροχή. Με τη θεσμοθέτηση του μέτρου, χιλιάδες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που θα γεννήσουν εντός του 2024 θα λάβουν τουλάχιστον τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού, όπως ισχύει σήμερα, για διάστημα εννέα μηνών. Για να χορηγηθεί όμως το επίδομα αυτό στις μητέρες, θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Πρόκειται για μια ανταποδοτική παροχή και η χρηματοδότησή της θα συνδεθεί με μια εισφορά υπέρ της γονεϊκότητας. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες, η εισφορά αυτή υπάρχει ήδη – αναμένεται να χρησιμοποιηθούν η ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας, της τάξης των 10 ευρώ ανά μήνα, που καταβάλλουν ήδη οι μη μισθωτοί των τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ καθώς και το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί από το 2011. Εκτιμάται, δε, ότι σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στη ΔΥΠΑ υπάρχουν ήδη άνω των 300 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ειδική παροχή μητρότητας από τις αρχές του 2024 και εφεξής. Οσον αφορά την περίπτωση των αγροτών, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη εισφορά και εξετάζεται η επιβολή μελλοντικής εισφοράς 2-3 ευρώ, προκειμένου -για λόγους ισότητας- να μη χρηματοδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι, με τον Νόμο 4997/2022, θεσπίστηκε η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Exit mobile version