Αναδρομικά: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου στην Εφορία και τι ισχύει για τα πρόστιμα

αναδρομικά

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα πρέπει οι πολίτες να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αναδρομικά ποσά από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές ενισχύσεις και άλλα εισοδήματα που εισέπραξαν εντός του 2023.

Αυτό αφορά μεταξύ άλλων  τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους άνεργους αλλά και τους αγρότες. Εάν όμως οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν προβούν στην παραπάνω ενέργεια, τότε κινδυνεύουν να πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα.

Τα πρόστιμα

Yπενθυμίζεται δε πως το ποσό του προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι προς την Εφορία θα διαμορφωθεί με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά. Και μετά θα γίνει αφαίρεση τυχόν φόρου που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Σημειώνεται δε πως η καταβολή του εν λόγω προστίμου θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Η νομοθεσία

Υπενθυμίζεται δε πως η υφιστάμενη νομοθεσία  αναφέρει πως:

 

 

 

Exit mobile version