Αναδρομικά: Ποιοι κινδυνεύουν να έχουν επιπλέον χρεώσεις φόρων – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τροποιητικές δηλώσεις και τις αυτόματες

αναδρομικά

Mέχρι τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν την αρχική φορολογική δήλωση τους  για το έτος χρήσης 2023, ενώ από την Τρίτη, 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 γίνεται η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος χωρίς την επιβολή προστίμων.

Η προθεσμία αυτή αφορά τα φυσικά πρόσωπα που διαπίστωσαν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπέβαλαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ( myaade.gov.gr). Μάλιστα η δυνατότητα αυτή δίνεται και για το έτος 2023.

Διευκρινίζεται πως μόλις ο φορολογούμενος υποβάλει την τροποποιητική δήλωση,  θα μεταφερθούν αυτόματα στη νέα δήλωση τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3) αλλά και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του και αφορούν στην ηλεκτρονική πληροφόρηση της Φορολογικής Διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους.

Φορολογική δήλωση: Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι αναγκαία η υποβολή τους 

Δεν χρειάζεται να υποβάλλουν φέτος φορολογική δήλωση  περισσότεροι από 1,3 εκατ. πολίτες (κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι) , διότι αυτήν θα την προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της. Εάν η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θεωρεί πως  τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, τότε  δεν χρειάζεται να προβεί σε  κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί με εσωτερική διαδικασία στις 2 Ιουλίου 2024 από την ΑΑΔΕ.

Τα αναδρομικά

Πρόσθετες χρεώσεις φόρων αναμένεται να έχουν αρκετοί μισθωτοί εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και συνταξιούχοι που πήραν εντός του 2023 αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ και που έλαβαν φέτος τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών.  Οι χρεώσεις όμως αυτές μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογουμένους αυτούς  έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να αποφευχθεί η εφάπαξ καταβολή τους.

Σημειώνεται δε πως οι  φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους 2024 τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την περίοδο εκείνη που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που περιλαμβάνουν τα αναδρομικά, προκειμένου να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που αναλογούν στα αναδρομικά που πήραν.

Διευκρινίζεται δε πως ο υπολογισμός για την καταβολή φόρων των παραπάνω θα γίνει  με βάση τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά  αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν φόροι εισοδήματος που παρακρατήθηκαν με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών.  Στις παραπάνω δηλώσεις δεν θα υπάρξει επιβάρυνση αυτοτελών προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής και τόκων  εάν αυτές υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

Τα σημεία 

Συνεπώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που πήραν το 2023 αναδρομικά ποσά αποδοχών που αφορούν την περίοδο 2015-2022 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Επίσης θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Εάν όμως υποβάλλονται εκπρόθεσμα οι τροποποιητικές δηλώσεις

όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης,   τότε θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Σε αυτήν την περίπτωση οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν την τροποποιητική τους δήλωση  στη ΔΟΥ προκειμένου να μην πληρώσουν  πρόστιμα και τόκους. Επίσης δεν επιβάλλονται πρόστιμα και δεν υπολογίζονται τόκοι στις περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.

Exit mobile version