Σε δύο «καυτά» μέτωπα καλείται να δώσει σημαντικές μάχες μέσα στο επόμενο δίμηνο το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε μια δύσκολη στιγμή για το ταμείο ασφάλισης, κυρίως λόγω της οικονομικής αιμορραγίας που έχει προκληθεί στον κρατικό κορβανά με την υγειονομική κρίση, το υπουργείο καλείται να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς δύο ακανθώδη θέματα που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το πρώτο κρίσιμο στοίχημα είναι, ;όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το ταμείο μπορεί να είναι μείον, ωστόσο το υπουργείο θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσει τους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα.
Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά
Από μέρα σε μέρα οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης θα πρέπει να πάρουν τα αναδρομικά τους λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις, όπως είχε αποκαλύψει το enikonomia.gr, ενώ πρώτοι θα δουν το χρώμα του χρήματος οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή εκείνοι από αποσύρθηκαν από την ενεργό επαγγελματική δράση μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου στις 13 Μαΐου 2016. Πρόκειται για περίπου 50.000 δικαιούχους που αναμένουν αναδρομικά και μεσοσταθμική αύξηση στην μηνιαία σύνταξη ύψους 50 ευρώ. Η δεύτερη φάση πληρωμών θα γίνει στο τέλος Ιουνίου και οι δικαιούχοι θα είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι. Σχεδόν 150.000 ασφαλισμένοι που είχαν βγει στην σύνταξη πριν την ψήφιση του ν. 4387/2016 θα λάβουν αυξήσεις στις μηνιαίες απολαβές τους, ενώ θα πάρουν στο χέρι τους και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παρόλα αυτά αυτοί οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν εφάπαξ την αύξηση, αλλά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Πάντως, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι πληρωμές θα πρέπει οι υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Η εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων
Το δεύτερο κρίσιμο στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας είναι να μπουν σε φάση υλοποίησης όλα εκείνα τα μέτρα που περιλαμβάνονταν στην πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή. Η τροπολογία προέβλεπε, μεταξύ άλλων την εμπλοκή ιδιωτών στον e-ΕΦΚΑ με στόχο την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελεί το «μεγάλο αγκάθι» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Κι αυτό, γιατί οι εκκρεμότητες αυξάνονται κάθε μήνα και η υπομονή των ασφαλισμένων τελειώνει. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει μέσα στον μήνα να «τρέξουν» με αστραπιαίους ρυθμούς τις διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την εμπλοκή πιστοποιημένο δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Όλα δείχνουν ότι ο ΕΦΚΑ και οι ιδιώτες έχουν ήδη βρει την φόρμουλα και το ύψος της αμοιβής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση με τις συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, ενώ το ύψος της αμοιβής των ιδιωτών για κάθε φάκελο θα κινείται στην περιοχή των 150 ευρώ και το ποσό αυτό θα είναι σταθερό ανεξάρτητα από τη δυσκολία της κάθε συνταξιοδοτικής υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προέβλεπε ακόμη την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ, αλλά και την καθιέρωση της προσωρινής σύνταξη ως υποχρεωτική παροχή για όλους.