Quantcast
Αναδρομικά: Έτσι πρέπει να δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Τι πρέπει να γνωρίζουν μισθωτοί και συνταξιούχοι - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Έτσι πρέπει να δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να γνωρίζουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων συγκεκριμένων εισοδημάτων από αναδρομικά.

Αυτό αφορά τους φορολογούμενους που έλαβαν το 2023 αναδρομικά ποσά που προέρχονταν μεταξύ άλλων από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αγροτικές ενισχύσεις.  Υπενθυμίζεται πως οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τα αναδρομικά αυτά με τροποποιητική στο έτος που αφορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.  Σημειώνεται δε πως πριν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την δήλωση των αναδρομικών οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το 2020 οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος της τροποιητικής δήλωσης το έτος 2021. Δηλαδή το 2023 κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις , συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά σε μισθωτούς  και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου  ή συλλογικής σύμβασης  αλλά και οι περιπτώσεις  που χορηγούνται  καθυστερημένα είτε συντάξεις από ασφαλιστικούς οργανισμούς φορολογούνται στα έτη  που ανάγονται .Και αυτό επειδή ο χρόνος  απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών  θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος  απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα πρέπει να δηλωθούν με συμπληρωματική -τροποποιητική δήλωση στον χρόνο που αφορούν.

2.Τα  αναδρομικά ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Διευκρινίζεται πως  οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Μάλιστα ξεχωριστή τροποιητική φορολογική  δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να αλλάξουν άλλα στοιχεία της δήλωσης.

3.Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα  νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. 

Ο φόρος

Σε αυτές τις περιπτώσεις  η καταβολή του φόρου εισοδήματος των πολιτών θα υπολογιστεί με συγκεκριμένο τρόπο.

Δηλαδή  ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει  με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της  ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη, στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθεί τυχόν φόρος που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών.  Και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 θα πρέπει να εξοφληθεί το ραβασάκι με τον φόρο.

Ρύθμιση αναδρομικών σε 48 δόσεις

Οι συνταξιούχοι  μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος αφού πρώτα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ.Ο φόρος  αυτός θα προκύψει από τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων  των προηγούμενων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.