Για το εάν ενδέχεται στο μέλλον να λάβουν αναδρομικά ποσά για το 11 μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου του 2020 ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Κλείνει το θέμα των αναδρομικών, απάντησε ο κ Χατζηδάκης και εξήγησε: “Αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω…. ξέρω ότι βγαίνουν διάφοροι εργατολόγοι και λένε τα δικά τους. Επειδή κλείνει το θέμα που λέω αυτό, θέλω να πω και τα εξής τα οποία είναι εξίσου αληθινά σε τίτλους:
- Εμείς που κατηγορούμαστε από διάφορους τηλε-αναλυτές και κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαμε με τον νόμο Βρούτση και δώσαμε αυξήσεις σε 224 χιλιάδες συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη μέχρι και 7%.
- Είμαστε εμείς που αυξήσαμε τις συντάξεις των ορφανών τέκνων.
- Είμαστε εμείς που δώσαμε αυξήσεις και σε άλλους ροκανίζοντας την προσωπική τους διαφορά σε 550 χιλιάδες συνταξιούχους πάλι με τον νόμο Βρούτση.
- Είμαστε εμείς που με την παρακράτηση του 60% που υπήρχε για τους εργαζόμενους συνταξιούχους την περιορίσαμε στο 30%. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι παίρνουν παραπάνω συντάξεις.
- Είμαστε εμείς που μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από 22% στο 9&%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που ήταν σε αυτή την κλίμακα εκεί που έδιναν το 22% του εισοδήματος τους στην εφορία με εμάς και το Μητσοτάκη Πρωθυπουργό δίνουν το 9%.
- Είμαστε εμείς που από 1/1/2023 ξεπαγώνουμε τις συντάξεις και θα δοθούν ύστερα από 12 χρόνια αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους.
- Και είμαστε εμείς που είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε από 1/1/2023 στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους στο Δημόσιο και συνταξιούχους.
” Το 2020 η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την κάλυψη για τις κύριες συντάξεις” σημείωσε μεταξύ άλλων και εξήγησε γιατί δεν μπορούν να δοθούν αναδρομικά ποσά στους παραπάνω. “Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία που εντάθηκε στην συνέχεια στα δημοσιονομικά. Διότι δόθηκαν πολλά χρήματα για τον κορονοϊό, για την προστασία της κοινωνίας, των εργαζόμενων των ανέργων των χαμηλοσυνταξιούχων με έκτακτα βοηθήματα κλπ. Επίσης υπάρχει η στήριξη που γίνεται στην κοινωνία για τα ενεργειακά (ρεύμα, φυσικό αέριο )”.
Αναδρομικά: Γιατί οι υπουργοί προέτρεπαν τους συνταξιούχοι να μην κάνουν προσφυγές στα δικαστήρια -Τι διευκρινίζει ο Χατζηδάκης
Στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί υπουργοί προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές στα δικαστήρια για τα αναδρομικά. “Ο κ. Πέτσας είχε μιλήσει για τις κύριες συντάξεις, δεν είχε μιλήσει για τα δώρα και για τα αναδρομικά για τα οποία τώρα γίνεται η συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει ποια είναι η ουσία του θέματος; Ό,τι η κυβέρνηση από το 2020 -πριν πάω εγώ στο υπουργείο Εργασίας- επειδή είχαν βγει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας – είχε ανακοινώσει πάλι δια του κυρίου Πέτσα στις 31 Ιουλίου του 2020 ότι προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που δεν είχαν προσφύγει, πράγμα και το οποίο κι έγινε από τότε. Αλλά παράλληλα την ίδια ημέρα είχε πει ότι για λόγους δημοσιονομικούς τους οποίους εξήγησε και τους οποίους προέβαλε και στο δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν προχώρησε στην καταβολή των δώρων και των αναδρομικών, χονδρικά διότι δεν το άντεχε η οικονομία” απάντησε και συνέχισε λέγοντας ότι ” έγινε λοιπόν η προσφυγή εναντίον ουσιαστικά της απόφασης της κυβερνήσεως διότι όταν λέμε δημόσιο τι εννοούμε; Tη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιμένει στη θέση της που είχε διατυπωθεί από τον Ιούλιο του 2020″.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι είπε ο Σκυλακάκης
Διευκρινίσεις για το εάν θα λάβουν όλοι συνταξιούχοι τα αναδρομικά του 11 μήνου είτε έχουν κάνει αγωγή είτε όχι έδωσε νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο MEGA.
Η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις .Συνεπώς θα κινηθεί με βάση τις δικαστικές αποφάσεις” σημείωσε και πρόσθεσε “Έχουμε μπροστά μας σημαντική βοήθεια να δώσουμε με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος στους συνταξιούχους σε δύο κρίσιμα επίπεδα και αυτά προηγούνται παντός άλλου: Το ένα είναι η αύξηση που πρέπει να πάρουν στο τέλος του χρόνου για τον πληθωρισμό και για την ανάπτυξη που μεσολάβησε που θα είναι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που θα υπάρχει αύξηση . Και η δεύτερη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους που είναι θεμελιώδης κυβερνητικός στόχος και στους δημοσίους υπαλλήλους και για τον οποίο πρέπει να βρούμε. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον δημοσιονομικό χώρο. Κατά τα άλλα η κάλυψη που δίνει η κυβέρνηση σε όλα τα νοικοκυριά κυρίως για το ηλεκτρικό είναι αυτό που καταβροχθίζει τον δημοσιονομικό χώρο”.
“Υπάρχουν πάρα πολλές μεγάλες αβεβαιότητες που γενικώς μας εμποδίζουν να λαμβάνουμε δημοσιονομικές αποφάσεις”, πρόσθεσε.