Quantcast
Αλαλούμ με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - enikonomia.gr
share

Αλαλούμ με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Εισήγηση – φωτιά που μπορεί να τινάξει ξανά στον αέρα τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων για το 2017, είτε αυτός ονομάζεται ΕΝΦΙΑ είτε αντικατασταθεί από άλλον.

Η εισήγηση έχει να κάνει με τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, θέμα για το οποίο έχει συσταθεί ειδική επιτροπή. Σύμφωνα με την Ημερησία, στη δεύτερη κιόλας συνάντηση των φορέων που απαρτίζουν την Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι δεν είναι δυνατή η συμφωνία ούτε στο βασικό, δηλαδή στο πώς ορίζεται η εμπορική αξία ενός ακινήτου. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα κάθε άλλο παρά διαδικαστικό είναι, καθώς πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι έβαλε… μπουρλότο, αφού παραπέμπει σε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες όχι μόνο απέτυχαν αλλά προκάλεσαν απίστευτα προβλήματα και αποτέλεσαν εστίες διαφθοράς.

«Υπάρχουν δύο στρατηγικές απόψεις», αναφέρει πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων, αποκαλύπτοντας στο Mega, ότι οι εκτιμητές ακινήτων, μαζί με τους εκπροσώπους των τραπεζών, υποστηρίζουν ότι σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να υπάρχει πιστοποιημένος εκτιμητής, ο οποίος θα ορίζει την αξία με βάση την οποία θα υπολογίζονται και οι φόροι. Εκτός της προφανούς επιβάρυνσης από τη μεσολάβηση ενός ακόμα… ειδικού, η εισήγηση αυτή παραπέμπει στην αναβίωση του συστήματος προ αντικειμενικών αξιών, όταν ο έφορος όριζε κατά το δοκούν την αξία του ακινήτου, χρησιμοποιώντας συγκριτικά στοιχεία.

Το «κλειδί» είναι να αντιληφθούν όλοι πως το ζητούμενο δεν είναι οι εμπορικές αλλά οι πραγματικές τιμές των ακινήτων. Η διαφορά είναι λεπτή αλλά σημαντική, καθώς οι τρέχουσες εμπορικές είναι εν τέλει και πλασματικές- ειδικά στη σημερινή συγκυρία- καθώς λόγω κρίσης απαξιώνουν το ακίνητο.

Υπάρχει τεχνικά λύση, που μπορεί να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για σύστημα εναρμόνισης αντικειμενικών- εμπορικών τιμών από τον Ιούνιο του 2017; Σύμφωνα με τους γνώστες του αντικειμένου, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, η οποία θα ανανεώνεται ανά 3μηνο ή 6μηνο με τα στοιχεία των συναλλαγών από τους συμβολαιογράφους, που είναι και τα πλέον αξιόπιστα. Για μια αξιόπιστη τέτοια βάση δεδομένων υπολογίζεται ότι απαιτούνται ως και 5.000 πραγματικές συναλλαγές απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ όσον αφορά στα στοιχεία των μεσιτών χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό επισφάλειας, καθώς αποτυπώνουν κυρίως τις ζητούμενες τιμές.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, η ανάγκη άμεσης ψήφισης του νέου συστήματος, οι προφανείς δυσκολίες άντλησης επαρκών άρα και αξιόπιστων δεδομένων και η υποχρέωση είσπραξης τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ από το φόρο ακινήτων, εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών να λάβει πολιτικές αποφάσεις, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.