Ακατάσχετος λογαριασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ακατάσχετος

Εξελίξεις στο ξεπάγωμα του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού. Για το θέμα αυτό μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος. Όπως  είπε  «ξεπαγώνει το όριο των 1.250 ευρώ και μπορεί να ανέβει και παραπάνω ανάλογα με τη ρύθμιση που θα κάνουμε και τα ποσά τα οποία θα πληρώνουμε. Όπως βλέπουμε, για να γίνει αυτό θα πρέπει ο φορολογούμενος που έχει δεσμευμένο λογαριασμό οπωσδήποτε να ενταχθεί σε ρύθμιση, να τηρεί τη ρύθμιση και να πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις της ρύθμισης αυτής.

Για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί, θα πρέπει να έχει ρυθμίσει οπωσδήποτε το χρέος του και να μην έχει οφειλές και να έχει πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις της ρύθμισης, για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Να έχει δηλώσει τον λογαριασμό τον οποίο θέλει να είναι ακατάσχετος και έχει γίνει ο περιορισμός αυτός σε αυτόν τον λογαριασμό και από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχει πληρώσει κάθε δόση και να τηρεί αυτές τις δόσεις με συνέπεια.

Όσοι δεν τηρούν τη ρύθμιση ή χάσουν κάποια δόση, χάνουν και το ευεργέτημα αυτό. Οπότε πολύ μεγάλη προσοχή, εάν χάσουν μια δόση έστω και μία δόση από τη ρύθμιση, χάνουν το ευεργέτημα αν δεν το πληρώσουν. Δηλαδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις την τρίτη να την αφήσουν εκεί σταματάει πάλι το ευεργέτημα».

Συνεχίζοντας είπε: «Μιλάμε για λογαριασμό μισθοδοσίας, όπως και για αυτόν. Υπήρχε το 1.250 ευρώ το ακατάσχετο και θα πρέπει να πούμε ότι θα πρέπει να το έχουμε δηλώσει εξαρχής έναν λογαριασμό, ότι είναι ακατάσχετος για να μπορέσει να συνεχίσει και να συζητάμε όλα αυτά που λέμε και για την αύξηση του περιορισμού αλλά και για το αρχικό ποσό».

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Η νέα ρύθμιση για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό αναμένεται να ενταχθεί το 2023 στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ και  θα λειτουργεί ως εξής:

Τα όρια του ακατάσχετου ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Αν φορολογούμενος που έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας της μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο καθώς και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για κάθε οφειλέτη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Αν ο μηνιαίος μισθός ή η μηνιαία σύνταξη ή άλλο βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Για παράδειγμα αν κάποιος οφειλέτης εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ δηλαδή άλλα 250 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι για να ισχύσει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει τον συγκεκριμένο τραπεζικό του λογαριασμό στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet. Για κοινό λογαριασμό, το ακατάσχετο όριο ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους μόνο εφόσον και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

 

 

Exit mobile version