Αγώνας δρόμου για να καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Mάχη με τον … χρόνο και τη ρευστότητα  δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καταβάλλουν τις συντάξεις εγκαίρως σε 4,5 εκατομμύρια συνταξιούχους στο διάστημα 27-28 Μάιου.

Η ρύθμιση οφειλών σε εκατό δόσεις δίνει μια ανάσα στα ταμεία καθώς με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα, έχει εισρεύσει ζεστό χρήμα της τάξης των 116,5 εκατ. ευρώ καθώς με βάση τα στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα ταμεία, μέχρι τις 19 Μαΐου είχαν κατατεθεί και είχαν εγκριθεί 158.180 αιτήσεις, για τη ρύθμιση οφειλών ύψους 3,63 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η οικονομική ασφυξία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους συνταξιούχους ,αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.

Ήδη τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας παρουσιάστηκαν στον ΟΓΑ.

Ο Οργανισμός χρειάζεται 16 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καταβάλλει οικογενειακά επιδόματα σε όσους δικαιούχους υπέβαλλαν τροποποιητικές δηλώσεις.

Όπως διαβεβαιώνεται από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθεί το ποσό προκειμένου να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό.

Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει τον Ιούλιο ,κατά την καταβολή της επόμενης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων για τα οποία απαιτούνται 150 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 28 Μαΐου πρόκειται να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, ΕΤΕΑ των μετοχικών ταμείων και του Δημοσίου συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ.

Το ΙΚΑ έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει δάνειο ύψους έως 360 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει κανονικά στα τέλη Μαΐου τις συντάξεις του Ιουνίου.

Το Υπουργείο έδωσε εντολή να εκταμιευθούν 50 εκατομμύρια ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις ενώ ένεση ρευστότητας θα γίνει και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για

Στις 2 Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ συνολικού ύψους 572 εκατ. ευρώ .

Από τα 572 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για την καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ ,η κρατική χρηματοδότηση θα είναι γύρω στα 320 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα υπόλοιπα τα ταμεία θα τα καταβάλλουν εξ΄ίδιων πόρων.

Τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έχουν βελτιωθεί λόγω της μεγάλης συμμετοχής στις 100 δόσεις, καθώς έχουν κατατεθεί 79.620 αιτήσεις για τη ρύθμιση 1,01 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 33,59 εκατ. ευρώ.

Όμως τους δύο πρώτους δύο μήνες του έτους, ο ΟΑΕΕ έχει ξοδέψει για την πληρωμή των συντάξεων 170 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 834 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην ετήσια κρατική χρηματοδότηση.

Exit mobile version