Αγορά πρώτης κατοικίας: Γονική παροχή με φορομπόνους – Τι αλλάζει και ποιους αφορά

Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώνουν στην εφορία οι γονείς που θα δίνουν χρήματα και μάλιστα έως 150.000 ευρώ, στα παιδιά τους για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Μετά το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει ακόμη ένα φορομπόνους για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων, η οποία δέχεται χτυπήματα από την κρίση της πανδημίας. Με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, καταργείται ο φόρος 10% που επιβάλλεται σήμερα αυτοτελώς στη γονική παροχή χρηματικών ποσών με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που τους δωρίζουν οι γονείς τους για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το συγκεκριμένο μέτρο απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό κόστος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας στη δικαιολόγηση του “πόθεν έσχες”.

Σήμερα η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια δωρεά 20.000 ευρώ από τον πατέρα στην κόρη του επιβαρύνεται με φόρο 2.000 ευρώ, τον οποίο συνήθως πληρώνει ο γονιός. Με τη νέα ρύθμιση γονικές παροχές χρημάτων έως 150.000 ευρώ που θα διατεθούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι αφορολόγητες, ενώ για ποσά άνω των 150.000 ευρώ και έως 300.000 ευρώ ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή μόλις 1%. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η γονική παροχή των 20.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητη και ο γονιός, ο οποίος συνήθως επιβαρύνεται με τον φόρο, θα γλιτώσει 2.000 ευρώ. Με βάση τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”:
1. Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφαρμόζεται η κλίμακα του Κώδικα Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 ευρώ και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1% για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
2. Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό οι χρηματικές δωρεές από τους γονείς προς τα τέκνα, που συνιστώνται για την αγορά της πρώτης κατοικίας, είναι αφορολόγητες έως τα 150.000 ευρώ και διευκολύνεται η απόκτηση, αποκλειστικά, πρώτης κατοικίας ενώ ταυτόχρονα δίνεται ώθηση και στην οικοδομική δραστηριότητα.
3. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι από την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου.
4. Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.


Exit mobile version