Quantcast
Αύξηση 128% στη χρήση καρτών το β΄ εξάμηνο 2015 - enikonomia.gr
share

Αύξηση 128% στη χρήση καρτών το β΄ εξάμηνο 2015

δημοσιεύτηκε:

Εναυσμα για στροφή στους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής, συμβάλλοντας και στην εξομάλυνση της καταναλωτικής δαπάνης, αποτέλεσε η επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, που οδήγησε σε αύξηση κατά 128% του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου.

Η αξία των συναλλαγών την περίοδο εκείνη αυξήθηκε κατά 110% και διαμορφώθηκε στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό ανά συναλλαγή με κάρτα μειώθηκε στα 58 ευρώ από 63 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση των συναλλαγών προήλθε κυρίως από τις χρεωστικές κάρτες, που λειτούργησαν ως υποκατάστατο των μετρητών, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός και η αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες τετραπλασιάστηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 έναντι του πρώτου.

Με τον τρόπο αυτό, η χρήση των χρεωστικών συνέβαλε σε μερική εξομάλυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αντισταθμίζοντας και τις συνέπειες του περιορισμού της πρόσβασης σε χρήμα με φυσική μορφή.

Περιορισμένα ήταν την ίδια περίοδο η αξία και ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, που ενισχύθηκε μόλις κατά 25%, σαφής ένδειξη ότι χρησιμοποιούνται πλέον περισσότερο ως μέσο πληρωμών –αξιοποιώντας την άτοκη περίοδο του ενός μήνα– και πολύ λιγότερο ως μέσου δανεισμού, μια πρακτική που κυριαρχούσε πριν από την κρίση. Εντυπωσιακή το ίδιο διάστημα υπήρξε και η αύξηση της τραπεζικής μέσω κινητού τηλεφώνου, που υπερδιπλασιάστηκε την επίμαχη περίοδο, ενώ σημαντική, αλλά μικρότερη, αύξηση είχε και η τραπεζική μέσω Διαδικτύου.

Αξιοσημείωτη είναι η μείωση της χρήσης των επιταγών, που αποτελούσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, βασικό συναλλακτικό μέσο την περίοδο πριν από την κορύφωση της κρίσης. Τόσο ο αριθμός όσο και η αξία τους σημείωσαν σημαντική κάμψη και ως αιτίες αναφέρονται, σύμφωνα με την ΤτΕ, η συρρίκνωση των εμπορικών συναλλαγών, η αύξηση του κινδύνου αθέτησης πληρωμών, η επιλεκτικότερη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, αλλά και η τάση υποκατάστασής τους από εναλλακτικά μέσα πληρωμών. Τη μεγαλύτερη μείωση έχουν υποστεί οι ιδιωτικές επιταγές, σε αντίθεση με τις τραπεζικές, η εξέλιξη των οποίων ενισχύθηκε εντυπωσιακά από τον Ιούλιο του 2015 και μετά.

Η επανεμφάνιση των τραπεζικών επιταγών μετά μια μακρά περίοδο πτώσης αποδίδεται στη χρήση τους για την ανακατανομή διαθεσίμων μεταξύ καταθετικών λογαριασμών του ίδιου κατόχου σε διαφορετικές τράπεζες, αλλά και για την πληρωμή υποχρεώσεων που υπό άλλες συνθήκες θα εξοφλούνταν με χρήση μετρητών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.