Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Δευτέρα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία καθώς και των 100 δόσεων προς τους δήμους. Τα βασικά σημεία αυτών παρουσίασαν την Κυριακή σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης καθώς και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η νέα ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία – Πότε θα ισχύουν οι 120 δόσεις
Για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία θα υπάρχει η δυνατότητα των 120 δόσεων για όσους έχουν πραγματικό (όχι τεκμαρτό) ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 30 ευρώ, ενώ για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα θα εφαρμόζεται ένας προοδευτικός συντελεστής που θα μειώνει τον αριθμό των δόσεων. Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.
Ο περιορισμός των δόσεων ανάλογα με το εισόδημα τέθηκε με στόχο τον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και τη διαφύλαξη της «κουλτούρας πληρωμών», για την οποία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι θεσμοί έχουν λόγο. Ο υπουργός εμφανίσθηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι δεν προβλέπει να υπάρξει πρόβλημα από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου και της κ. Παπανάτσιου, με το νομοσχέδιο:
-Ρυθμίζονται οφειλές που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018
-Οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή των επιχειρήσεων, ρυθμίζονται σε έως 30 μηνιαίες δόσεις. Η διάκριση αυτή γίνεται, είπε η κ. Παπατάτσιου, γιατί για τις επιχειρήσεις είναι προτιμότερη η χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών, όπου μπορούν να επιτύχουν και μείωση της βασικής οφειλής. Αντίθετα, για τα φυσικά πρόσωπα δεν προβλέπεται «κούρεμα» βασικής οφειλής.
-Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 30 ευρώ
-Το επιτόκιο της ρύθμισης ορίστηκε στο 5%, αλλά για οφειλές έως 3.000 ευρώ για φορολογούμενους με ατομικό εισόδημα το 2017 έως 10.000 ευρώ, δεν θα προβλέπεται καταβολή τόκου μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση
-Δεν προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια. Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν τέθηκε περιουσιακό κριτήριο καθώς η μεσαία τάξη διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να εκποιηθούν για να πληρωθούν οι οφειλές προς την εφορία.
-Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του πραγματικού ατομικού εισοδήματος που δήλωσε ο οφειλέτης για το φορολογικό έτος 2017 (φορολογική δήλωση 2018). Συγκεκριμένα ορίζεται ένας συντελεστής αποπληρωμής που αυξάνεται προοδευτικά όσο αυξάνει το ετήσιο εισόδημα.
Παραδείγματα
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ το 2017 οφείλει στην εφορία το ποσό των 3.600 ευρώ. Θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 120 δόσεις των 30 ευρώ
Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και χρέος 3.000 ευρώ θα έχει 100 δόσεις.
Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 51.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ θα πάρει 51 δόσεις, οι οποίες θα γίνουν 60 αν έχει και ένα παιδί.
Απαλλαγή προσαυξήσεων
Για την εφάπαξ εξόφληση προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις. Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Οι φορολογούμενοι όμως που επιλέγουν μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που δικαιούνται ωφελούνται μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις, η οποία φθάνει έως το 90%.
Η αίτηση για τη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω taxis το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου. Η ηλεκτρονική εφαρμογή προγραμματίζεται να ανοίξει για τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαϊου και για τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαϊου. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη υποβολή της αίτησης. Με τη μη καταβολή δυο δόσεων η ρύθμιση χάνεται.
Πώς θα γίνει η ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία – Δηλώσεις Αχτσιόγλου
Η καινοτομία της νέας ρύθμισης για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία είναι η δυνατότητα μείωσης της αρχικής οφειλής, με τον επανυπολογισμό των εισφορών, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την παρουσίαση – μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου – του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το νομοσχέδιο στόχο έχει να δώσει τη δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος, σημείωσε η υπουργός.
Αναλυτικά όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας:
– Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
– Δεν προβλέπονται εισοδηματικοί ή περιουσιακοί περιορισμοί, επομένως η ρύθμιση αφορά όλους
– Αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.
Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.
Για τους μη μισθωτούς προβλέπεται ο επανυπολογισμός και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά. Θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.
Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμό, καθώς ο επανυπολογισμός κουρεύει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.
Οι αγρότες
Ειδικά οι αγρότες (οφειλές προς πρ. ΟΓΑ) θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για αυτούς αυξάνεται το όριο οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.
Αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας
Για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Πλέον, οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%. Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών. Η αύξηση θα δοθεί από την ψήφιση του νόμου.
Οι απολύσεις
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε η κ. Αχτσιόγλου την διάταξη που προβλέπει ότι οι απολύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμο λόγο. Στην πράξη, το εθνικό μας δίκαιο ενσωματώνει τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Ρύθμιση χρεών σε Δήμους σε έως 100 δόσεις – Δηλώσεις Χαρίτση
Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως 100 δόσεις και με δυνατότητα μείωσης, έως και πλήρους διαγραφής, των προσαυξήσεων προβλέπει το νομοσχέδιο των 120 δόσεων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την παρουσίαση του σήμερα, εν όψει της κατάθεσής του στη Βουλή αύριο.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ρύθμιση αφενός δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν σε χρονίζουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των εσόδων τους και να εισπράξουν απαιτήσεις που επί μακρό χρόνο δεν εξυπηρετούνταν.
Οι συνολικές οφειλές προς τους δήμους, σύμφωνα με στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ , ενώ μαζί με τα νομικά τους πρόσωπα το ποσό υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό της απαλλαγής από προσαυξήσεις και πρόστιμα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).
Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι 80%, από 25 έως 48 δόσεις απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.
Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και το εκκαθαριστικό Φ.Π.Α., ή έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για χρέη στους δήμους αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια ανάλογης ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών το 2017, ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η νέα ρύθμιση, καθώς σημαντικός αριθμός οφειλετών δεν υπέβαλε σχετική αίτηση εξαιτίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση εκείνη, όσο και λόγω ελλιπούς σχετικής ενημέρωσης από τους δήμους.