Διευκρινίσεις για το πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να “νομιμοποιήσουν” τα αυθαίρετα έδωσε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Δασών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης, ύστερα από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία προβλέπει τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων και παράταση στις άδειες δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα. Στην τροπολογία αυτή «δεν υπάγονται μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν μια Λειτουργική Ενότητα, δηλαδή υπάρχουν μικροί οικισμοί σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα», διευκρίνισε ο κ. Αραβώσης. Και συνέχισε λέγοντας πως στο πλαίσιο αυτής τροπολογίας για τα αυθαίρετα, οι ιδιοκτήτες αυτών των οικημάτων μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε «ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα με το οποίο θα αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το αυθαίρετο να υπάγεται σε οικιστική πύκνωση, δηλαδή να ανήκει σε μια Ενότητα περισσοτέρων τέτοιων κτισμάτων».
Ωστόσο τα αυθαίρετα « δεν νομιμοποιούνται, αλλά τακτοποιούνται για 3ο χρόνια.. έως ότου ελεγχθούν. Και μάλιστα θα ελεγχθούν με βάσει ειδικές οικονομοτεχνικές μελέτες οι οποίες θα γίνουν για κάθε περιφερειακή Ενότητα. Θα ελεγχθεί το καθένα ένα αυθαίρετο από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάγεται στη δασική νομοθεσία ή όχι », είπε
Δασικοί χάρτες: Πόσοι έχουν κυρωθεί
Επίσης μίλησε για το θέμα των δασικών χαρτών. «Οι δασικοί χάρτες έχουν ήδη κυρωθεί κατά 95%. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεση μας ψηφιακούς χάρτες και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. Την περιμέναμε δεκαετίες, υπήρχαν καθυστερήσεις, τα καταφέραμε τώρα και κλείσαμε το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν ειδικές κατηγορίες που αυτά ήταν ειδικά περιγράμματα που ονομάζονται “ιώδη περιγράμματα” στον δασικό χάρτη και που υπόκεινται σε εξέταση».
Αυθαίρετα: Ποιοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Κτηματολόγιο για την τακτοποίηση
Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων οι ιδιοκτήτες των οποίων το οίκημα βρίσκεται σε υδατορεύματα, σε περιοχές Natura, σε περιοχές προστατευόμενες ραμσάρ, σε παραλίες, σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Αυτά τα κτίσματα αποκλείονται ακόμη και εάν βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις, είπε και πρόσθεσε πως ένα αυθαίρετο υπόκειται σε κατεδάφιση αφού προηγουμένως έχουν κάνει τον σχετικό έλεγχο τα αρμόδια κλιμάκια, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και έχει διαπιστωθεί ότι το κτίσμα είναι αυθαίρετο.
Τέλος μίλησε και για το θέμα των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων. «Αναστέλλονται τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις μέχρις ότου μπορέσουν να ελεγχθούν αυτά μέσω των μελετών και βέβαια υπόκεινται και στη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας » τόνισε.