Αδήλωτα εισοδήματα: Ποιοι θα λάβουν νέα «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ και ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται

Εφορία

«Ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα του παρελθόντος στέλνει έως τις αρχές του Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν ενημερωτικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο και τα πρόστιμα θα πρέπει να εξοφλήσουν το «λογαριασμό» εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης αλλά απευθείας προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση του λογαριασμού με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να  γίνει πριν την εκπνοή του 2024.

Παράλληλα επισημαίνεται πως στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκονται μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν δηλώσει τα αναδρομικά ποσά που έχουν πάρει αλλά και τις αποδοχές τους, οι πολίτες που έχουν αποδοχές από το εξωτερικό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει τα εισοδήματα τους από τα ενοίκια αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ στην Εφορία ωστόσο έχουν σημαντική δραστηριότητα.

Ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2024

Σημειώνεται πως στις 31 Δεκεμβρίου παραγράφονται:

-Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2019.  Αυτό εκτιμάται πως αφορά  80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ενημερωθούν με email (ή και με συστημένες επιστολές)  για τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2024 μέσω της εφαρμογής  της ΑΑΔΕ”myCar ” για την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας (αν για παράδειγμα πρόκειται για αυτοκίνητο το οποίο έχει τεθεί σε ακινησία, έχει διαγραφεί ή έχει κλαπεί).

Σημείωση: Οι  φορολογικές υποθέσεις που δεν θα ελεγχθούν έως το τέλος του έτους από την Εφορία θα κλείσουν οριστικά.  Οι φορολογούμενοι γλιτώνουν φόρους και πρόστιμα και το Δημόσιο έχει απώλειες εσόδων.

Ο έλεγχος

Σημειώνεται δε πως ο έλεγχος για τη παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων από την ΑΑΔΕ και τους εφοριακούς γίνεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αναλυτικά θα πρέπει να ελεγχθούν:

 

 

 

Exit mobile version