Quantcast
Αδήλωτα εισοδήματα: Ποιοι θα λάβουν νέα «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ και ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται - enikonomia.gr
share

Αδήλωτα εισοδήματα: Ποιοι θα λάβουν νέα «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ και ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται

δημοσιεύτηκε:

«Ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα του παρελθόντος στέλνει έως τις αρχές του Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν ενημερωτικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο και τα πρόστιμα θα πρέπει να εξοφλήσουν το «λογαριασμό» εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης αλλά απευθείας προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση του λογαριασμού με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να  γίνει πριν την εκπνοή του 2024.

Παράλληλα επισημαίνεται πως στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκονται μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν δηλώσει τα αναδρομικά ποσά που έχουν πάρει αλλά και τις αποδοχές τους, οι πολίτες που έχουν αποδοχές από το εξωτερικό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει τα εισοδήματα τους από τα ενοίκια αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ στην Εφορία ωστόσο έχουν σημαντική δραστηριότητα.

Ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2024

Σημειώνεται πως στις 31 Δεκεμβρίου παραγράφονται:

  • Οι υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία είτε για τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2018.
  • Οι υποθέσεις φορολογουμένων που δήλωσαν ανακριβώς ή δεν δήλωσαν αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισπράχθηκαν το 2018 και αφορούσαν παλαιότερα έτη.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ του φορολογικού έτους 2018.  Αυτό αφορά εκείνες για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Οι υποθέσεις αυτές υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Αν δεν είχε υποβληθεί δήλωση το 2019 για τα εισοδήματα του 2018, τότε η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος εάν έχει στοιχεία από τα οποία προκύπτει φορολογητέα ύλη και ποσό φόρου προς καταβολή άνω των 30 ευρώ.

-Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2019.  Αυτό εκτιμάται πως αφορά  80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ενημερωθούν με email (ή και με συστημένες επιστολές)  για τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2024 μέσω της εφαρμογής  της ΑΑΔΕ”myCar ” για την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας (αν για παράδειγμα πρόκειται για αυτοκίνητο το οποίο έχει τεθεί σε ακινησία, έχει διαγραφεί ή έχει κλαπεί).

Σημείωση: Οι  φορολογικές υποθέσεις που δεν θα ελεγχθούν έως το τέλος του έτους από την Εφορία θα κλείσουν οριστικά.  Οι φορολογούμενοι γλιτώνουν φόρους και πρόστιμα και το Δημόσιο έχει απώλειες εσόδων.

Ο έλεγχος

Σημειώνεται δε πως ο έλεγχος για τη παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων από την ΑΑΔΕ και τους εφοριακούς γίνεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αναλυτικά θα πρέπει να ελεγχθούν:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • Τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
  • Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.