Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση στην πλατφόρμα και μέχρι πότε -Ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση στην πλατφόρμα και μέχρι πότε -Ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Πέμπτη, 6 Ιουνίου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” myaade.gov” για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2023 των φυσικών προσώπων.

Παράλληλα επισημαίνεται πως τροποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και για το έτος 2023 χωρίς την επιβολή κυρώσεων μπορούν να υποβάλλουν μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 οι φορολογούμενοι (τα φυσικά πρόσωπα) που διαπίστωσαν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το έτος αυτό.

Υπενθυμίζεται δε πως η προθεσμία αυτή ισχύει αυτή τη στιγμή και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τις τροποποιητικές δηλώσεις :

1.Οι αιτήσεις 

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων είναι η εξής:

  • Οι πολίτες επιλέγουν το έτος για το οποίο επιθυμούν  την υποβολή δήλωσης.
  • Οι πολίτες επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.γέννησης, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Οι πολίτες συμπληρώνουν  τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Οι πολίτες συμπληρώνουν  το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από την αρμόδια υπηρεσία.
  • Οι πολίτες ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Οι πολίτες υποβάλουν τη δήλωση.
  • Οι πολίτες αποθηκεύουν /εκτυπώνουν το έντυπο Ε1 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

2. Οδηγός της ΑΑΔΕ 

Έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 εξέδωσε η ΑΑΔΕ.

Αναλυτικά:

1.Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

2.Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

3.Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία.

4. Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας πρέπει να υποβάλλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

5.  Πώς θα δηλώσω το εισόδημα και τον φόρο αλλοδαπής προέλευσης;

Στους κωδικούς εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης του Ε1, ανοίγει υποπίνακας όπου επιλέγετε τη χώρα στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα και πεδίο στο οποίο συμπληρώνετε το αντίστοιχο ποσό. Αν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης αφορά σε διαφορετικές χώρες, τότε θα κάνετε διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα.

6.Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

7. Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδικό 007-008 ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείτε, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

8.Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8, δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

 

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό της ΑΑΔΕ για το έντυπο Ε1 εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.