Quantcast
Ε9: Έτοιμη η αυτόματη συμπλήρωση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων - Τα βήματα - enikonomia.gr
share

Ε9: Έτοιμη η αυτόματη συμπλήρωση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τα βήματα

δημοσιεύτηκε:

Έτοιμη για την πλήρη αυτοματοποίηση του Ε9 για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι η ΑΑΔΕ μετά την επέκταση της ψηφιακής υποβολής μέσω της πλατφόρμας myProperty και των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου γονικών παροχών και δωρεών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χρειάζεται να συμπληρώνουν το πολύπλοκο έντυπο Ε9. Η φορολογική διοίκηση έχει πλέον όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται με οποιονδήποτε τρόπο. Πλέον οι μεταβολές στο Ε9 θα γίνονται αυτόματα, με τους ιδιοκτήτες να γλιτώνουν την ταλαιπωρία της επικαιροποίησης του Ε9, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφεται ο κίνδυνος να αυξηθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ και να επιβληθούν ενδεχομένως και πρόστιμα.

Η αρχή έγινε τον περασμένο μήνα όπου οι εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ξεκίνησαν να υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty υπό τις προϋποθέσεις:

– Η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myProperty της ΑΑΔΕ.

– Να μην έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο της δωρεάς/γονικής παροχής.

Στο στόχαστρο της εφορίας γονικές παροχές και δωρεές

Ουσιαστικά η προσθήκη αυτών των περιπτώσεων οδηγεί στην αυτόματη συμπλήρωση του Ε9, δηλαδή ο φορολογούμενους δεν θα χρειάζεται να κάνει εντελώς τίποτα, ενώ η φορολογική διοίκηση θα έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2023 το Ε9 συμπληρώνεται αυτόματα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πλέον, κάθε φορά που ένα ακίνητο μεταβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η ΑΑΔΕ θα το «περνάει» στον νέο αγοραστή και θα το σβήνει από τον παλαιό.

Οι ιδιοκτήτες γλιτώνουν πλέον την ταλαιπωρία της επικαιροποίησης του Ε9.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα βήματα για την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 είναι τα εξής:

1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myProperty, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον δωρητή/γονέα των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στην τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση που εμφανίζεται στο περιουσιολόγιο.

2. Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στην εφαρμογή myProperty δημιουργείται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για κάθε συμβαλλόμενο (δωρητή/γονέα και δωρεοδόχο/τέκνο) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 «στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου)» είτε τον πίνακα 2 «στοιχεία γηπέδων».

3. Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που δημιουργείται αυτόματα ισχύουν τα εξής:

– Για τον δωρητή/γονέα, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον αριθμό ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 3 (διαγραφή ακινήτου).

– Για τον δωρεοδόχο/τέκνο, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του δωρητή/γονέα στο ΟΠΣ Περιουσιολογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

– Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myProperty. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογουμένου» αναγράφεται η φράση «αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myProperty».

4. Μετά τη δημιουργία με αυτόματο τρόπο των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), αναρτάται στη θυρίδα των συμβαλλομένων στην ψηφιακή πύλη «myAADE» ηλεκτρονική ειδοποίηση, την οποία ακολουθεί η αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τη δημιουργία της υποβληθείσας δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

5. Η διαδικασία εφαρμόζεται και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αυτόματη δημιουργία δήλωσης στοιχείων ακινήτων λόγω τεχνικής ή άλλης αδυναμίας σύζευξης των στοιχείων των ακινήτων ή όταν ο συμβαλλόμενος είχε ήδη υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων για το ίδιο ακίνητο πριν από την αυτόματη δημιουργία της από το σύστημα.

6. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που δημιουργούνται αυτόματα θεωρείται ότι έχουν οριστικώς υποβληθεί. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία ανάρτησης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής στην ψηφιακή εφαρμογή myProperty.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.