Quantcast
ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους - Πώς και πότε θα... τρέξει η διαδικασία - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους – Πώς και πότε θα… τρέξει η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Στα σκριά σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους (επιχειρήσεις και επαγγελματίες) προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Αυτό εντάσσεται σε ένα από τα 29 ορόσημα της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στον τρόπο που θα πιστώνεται το πoσό της επιστροφής στον λογαριασμό των δικαιούχων επισημαίνεται πως:

  • Αρχικά οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν το σχετικό αίτημά τους ηλεκτρονικά.
  • Μετά θα γίνεται αυτόματα ο έλεγχος καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες

Το σχέδιο

Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το σχέδιο της ΑΑΔΕ, θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια “λευκή” λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών δηλαδή αυτών που δεν φοροδιαφεύγουν.

Αναλυτικά, στην λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που:

  • Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις
  • Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
  • Όσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.

Σημειώνεται δε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myData” θα συμβάλλει σημαντικά στο θέμα των αυτοματοποιημένων επιστροφών και η Εφορία θα μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το  ποσό που θα εισπράττει  κάθε μήνα.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα και μέσω e-mail για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού όταν το αίτημά τους θα υποβάλλεται σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο . Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ. Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.