«Ψαλιδισμένα» 7.000 εφάπαξ για συνταξιούχους εντός του 2016

Επτά χιλιάδες συνταξιούχοι από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να εισπράξουν μέχρι το τέλος του 2016 τα εφάπαξ τους.

Ο προγραμματισμός του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπει πως μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν περί τα 5.000 βοηθήματα, ενώ άλλα 1.000 αναμένεται να καταβληθούν από το ΤΑΠΙΤ (ιδιωτικός τομέας) και άλλα 1.000 από το ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ – Τράπεζες).

Ειδικότερα από τις 34.000 αιτήσεις για εφάπαξ που εκκρεμούσαν στο ΤΠΔΥ έχουν πληρωθεί οι 5.000 και ειδικότερα όσοι είχαν υποβάλει αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013.

Οπως εξηγούν στελέχη του Ταμείου, οι πληρωμές προς στιγμήν έχουν «παγώσει», μέχρι να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, από την οποία θα εισρεύσει ξανά «ζεστό χρήμα» για να συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μετά και την προχθεσινή ψήφιση στη Βουλή των σχετικών προαπαιτούμενων αναμένεται, σύμφωνα με το Έθνος, να ξεκινήσουν ξανά οι πληρωμές των εφάπαξ προς τα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοεμβρίου.

Το Ταμείο είναι έτοιμο να αποπληρώσει εντός του Οκτωβρίου τα 2.500 βοηθήματα που εκκρεμούν από τον Δεκέμβριο του 2013.

Δεκέμβριο και Ιανουάριο οι πληρωμές θα «παγώσουν» και πάλι, καθώς θα πρέπει να προωθηθεί η περίπλοκη διοικητική διαδικασία συγχώνευσης των Ταμείων Πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν από την 1/9/2013.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έφυγαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία, ενώ πολλά χάνουν και όσοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης έφυγαν με 30ετία ή 35ετία. Τις μικρότερες απώλειες θα μετρήσουν οι πτυχιούχοι (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΑΕΙ) που έφυγαν με 35ετία, ενώ ακολουθούν οι πτυχιούχοι με 30ετία και 25ετία.

Υπενθυμίζουμε ότι χαμηλότερο βοήθημα θα λάβουν όσοι οφείλουν στο δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) καθώς το ποσό του εφάπαξ θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές του δικαιούχου.



Exit mobile version