Quantcast
Στεγαστικά δάνεια: Το σχέδιο στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια: Το σχέδιο στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Κλειδώνοντας το επιτόκιο βάσης σκοπεύουν οι Τράπεζες να ελαφρύνουν τους ενήμερους δανειολήπτες  από το βάρος που προκαλούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβράβευση των δανειοληπτών θα γίνει με το να κλειδώσουν τα επιτόκια βάσης στα επίπεδα που ήταν στις 30 Μαρτίου. Η ελάφρυνση θα αφορά όλα τα ενήμερα  στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Το πρόγραμμα στήριξης αναμένεται ότι θα έχει ισχύ  12 μήνες. Οι  τράπεζες θα αναλάβουν να καλύψουν την επιπλέον αύξηση των επιτοκίων euribor και  libor για όσα δάνεια έχουν δοθεί με επιτόκιο στηριζόμενο στο ελβετικό φράγκο.  Σήμερα το euribor 3μηνου, πάνω στο οποίο βασίζεται η τιμολόγηση του 90% των στεγαστικών δανείων, κινείται στο 3,04% . Οι Τράπεζες εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά 50 μονάδες βάσης, με τις δύο επόμενες αυξήσεις επιτοκίων που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με πηγές, θα έχει κόστος περίπου  200 εκατ. ευρώ  και θα το αναλάβουν οι τράπεζες. Με με βάση τις ίδιες πηγές, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων, καθώς πρόκειται για κίνηση επιβράβευσης του πελάτη/δανειολήπτη. Οι δανειολήπτες θα ενημερωθούν για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους με επιστολές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.