Έως την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 για το έτος 2021 προκειμένου να «σβήσουν» τις έξτρα επιβαρύνσεις που είδαν στο φετινό εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ .
Υπενθυμίζεται έως την παραπάνω ημερομηνία εκπνέει η προθεσμία καταβολής των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.
Η ΑΑΔΕ απέστειλε χθες e-mail στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία τους ενημερώνει για την έκδοση του εκκαθαριστικού και ότι μπορούν να το βρουν στην ψηφιακή πύλη myAADE. Επιλέγοντας «Εφαρμογές // Δημοφιλείς Εφαρμογές // Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ // Eίσοδος στην εφαρμογή», «Έτος 2021», οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν την πράξη που έχει εκδοθεί.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.
Στις περιπτώσεις που προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο «myAADE» να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη και ο έλεγχος των εκκαθαριστικών
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα πιο συχνά λάθη που χρήζουν διορθώσεων με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 είναι τα εξής:
1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα:
Προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
– Στη στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα»
– Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1
– Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».
2. Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια:
Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αυτό δεν ισχύει όμως αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη κ.λπ. Θα πρέπει όμως ο ιδιοκτήτης να έχει συμπληρώσει και μία από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχική δήλωση που έχει εκκαθαριστεί, αλλιώς πρέπει να υποβάλει τροποποιητική.
3. Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα:
Οι φορολογούμενοι αν δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και δεν επιμερίζεται όπως κανονικά θα γινόταν, με βάση την ηλικία. Και επιπλέον, αν ξέχασαν να αναγράψουν την ηλικία του επικαρπωτή, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.
4. Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας:
Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί π.χ. 50%-50% ή 60%-30%-10% κ.λπ. Ετσι πληρώνουν όλοι 100% ΕΝΦΙΑ και αυτό διορθώνεται με τροποποιητική δήλωση.
5. Λάθη στην καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται πολλαπλάσια αξία (που αντιστοιχεί σε κύριους χώρους ή σε διαμέρισμα 6ου ορόφου αντίστοιχα) για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.