Δύο σενάρια για το επίδομα επικίνδυνής και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο παρουσιάζονται στο γνωμοδοτικό πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής το οποίο απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, και τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στην γνωμοδότηση κινούνται στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ουδετερότητας καθίσταται σαφές ότι δεκάδες χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους είτε θα υποστούν μειώσεις στο επίδομα είτε θα τι απολέσουν καθώς θα τεθούν εκτός δικαιούχων.
Από την άλλη αμφότερα τα σενάρια προσθέτουν στους δικαιούχους επιπλέον 11.500 υπαλλήλους. Η γνωμοδότηση της Διυπουργικής Επιτροπής Επιτροπής θα συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ του κ.Σκυλακάκη και της ΑΔΕΔΥ που ε΄χει οριστεί για την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου.
Επίδομα επικίνδυνής και ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο: Τι ισχύει σήμερα
Τα σενάρια
Το πρώτο σενάριο
Με το πρώτο σενάριο της γνωμοδότησης το ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε 176 εκατ. ευρώ και οι κατηγορίες δικαιούχων ( από πέντε) μειώνονται σε τρεις :η πρώτη ( και υψηλότερη ) χορηγεί επίδομα 170 ευρώ ,η δεύτερη 100 ευρώ και η τρίτη 70 ευρώ. Διατηρείται στην πρώτη κατηγορία το 54% των δικαιούχων σύμφωνα με το κείμενο γνωμοδότησης .Κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 36% των δικαιούχων (κάτι παραπάνω από 30.000 εργατοϋπάλληλοι ) που σημαίνει είναι στην υψηλότερη κατηγορία θα υποστούν μειώσεις ή θα βγουν εκτός δικαιούχων .Σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών 15.386 υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα το επίδομα θα καταστούν μη δικαιούχοι . Αντιθέτως στο καθεστώς του επιδόματος του ανθυγιεινής εργασίας θα ενταχθούν 26.899 υπάλληλοι ανεβάζοντας το σύνολο των δικαιούχων στους 114.244 υπαλλήλους.
Τo δεύτερο σενάριο
Ο ίδιος αριθμός δικαιούχων αθροίζεται και στο δεύτερο σενάριο το οποίο περιλαμβάνει 4 κατηγορίες ( που αντιστοιχούν σε ποσά από180 ευρώ στην ανώτερη έως 70 ευρώ στην κατώτερη) .Προβλέπεται επίσης η έξοδος 15.386 δικαιούχων από το καθεστώς .Το δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου σεναρίου υπολογίζεται σε 174 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος. Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν ένα μοντέλο συσχέτισης βλαπτικών παραγόντων (φυσικών , εργονομικών, ψυχοκοινωνικών, έκθεση σε χημικές ουσίες κ.α) που συνδέονται με την επικινδυνότητα της εργασιακής δραστηριότητας .Απουσιάζει όμως η κατανομή των κλάδων/ειδικοτήτων ανά κατηγορία επιδόματος.