Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κατώτατος μισθός. Τις πρώτες «ζυμώσεις» για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 πραγματοποιούν σιγά-σιγά τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με τον δρόμο για μια πιο γενναία αύξηση το επόμενο έτος να παραμένει ανοιχτός.
Μάλιστα, στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κάνει λόγο για «αρκετά σημαντικότερη» αύξηση το 2022, η οποία θα στηριχθεί στο θετικό έδαφος που έχει μπει η ελληνική οικονομία.
Κι αυτό, ακούγεται απολύτως λογικό με δεδομένο ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 6,1%, ενώ η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2022 αναμένεται στο 4,5%.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείουν, όπως επισημαίνουν στο enikonomia.gr, το ενδεχόμενο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 να είναι διπλάσια ή και τριπλάσια από αυτή που αναμένεται μετά τις γιορτές.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει 2% αύξηση στις κατώτατες απολαβές από την 1η Ιανουαρίου 2022, μια «συμβολική» αύξηση, όπως παραδέχονται και αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που σίγουρα δεν δίνει τις απαραίτητες «ανάσες» στους περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Πώς θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Ιανουαρίου 2022
Παρόλα αυτά το όφελος για τους εργαζόμενους στις αρχές του έτους θα είναι μεγαλύτερο, καθώς εκτός από την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, θα επηρεαστούν επίσης αρκετές παροχές που είναι συνδεδεμένες με αυτόν, ενώ θα διατηρηθούν και οι μειωμένες εισφορές στους μισθωτούς.
Ειδικότερα, από 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 663 ευρώ μεικτά από 650 που είναι σήμερα. Όμως για έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς με το επίδομα γάμου ο μισθός θα φτάσει τα 729,30 ευρώ. Αντίστοιχα ένας που έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας θα πάρει κατώτατο 795,6 ευρώ, ενώ αν δικαιούται και επίδομα γάμου το μηνιαίο εισόδημα του θα ανέρχεται σε 861,60 ευρώ.
Παράλληλα, με τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών στο 36,66% και το 2022, σημαίνει πως και του χρόνου ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα εμφανίζει μια καθαρή αύξηση 8 ευρώ τον μήνα συγκριτικά με το 2020 ενώ το ετήσιο όφελος θα είναι 114 ευρώ. Το όφελος σε μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ θα συνεχίσει να είναι 23 ευρώ το μήνα και 322 ευρώ το χρόνο.
Μακροπρόθεσμα το όφελος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα είναι μεγαλύτερο, εφόσον η κυβέρνηση κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για μείωση των εισφορών σε βάθος πενταετίας.
Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει ήδη διανυθεί καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονταν σε 39,66% το 2020 και με την μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το συνολικό ασφάλιστρο έπεσαν το 2021 στο 36,66%.
Ωστόσο μένει ακόμα μια μείωση της τάξης του 1,1%, η οποία θα οδηγήσει τις συνολικές εισφορές στο 35,5% δίνοντας μια μεγάλη ανάσα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις.
Το κονδύλι για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.