Την εκτίμηση ότι από το 2023 και μετά θα φύγουν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ των καταναλωτών οι επιπλέον χρεώσεις (όπως για την ποντοποίηση των καλωδίων και για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OPEN.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση πότε θα φύγουν οι χρεώσεις από τον λογαριασμό ρεύματος όπως για την ποντοποίηση των καλωδίων, για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας είπε: “Θα φύγουν αυτές οι χρεώσεις… θα σας πω, τέλος του 2023 δηλαδή σε 1, 5 με 2 χρόνια από τώρα” και συνέχισε λέγοντας ότι από την επόμενη χρονιά, από το 2022 θα δούμε μειώσεις οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν και τα 100 εκατ. ευρώ επειδή έχει ολοκληρωθεί μικρή διασύνδεση της Κρήτης. Από το 2023 και μετά η μείωση μπορεί να ξεπεράσει και τα 400 εκατ ευρώ τον χρόνο”.
Για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Όπως είπε “το Δημόσιο δεν χάνει τον έλεγχο της ΔΕΗ. Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια διοίκηση η οποία είναι πάρα πολύ ικανή και αποτελεσματική. Η ΔΕΗ τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει τρομακτική ανάπτυξη, εκπληκτική ανάπτυξη. Μην ξεχνάτε ότι το 2019 είχε ζημιές της τάξεως των 2 δισ ευρώ, 1, 6 δισ. ευρώ , 1,7 δισ. ευρώ ζημιές” .
“Δηλαδή το 2018 και το 2019 είχε συσσωρευμένες ζημιές…. να το πω έτσι 2, 5 δισ.ευρώ. H ΔΕΗ μέσα σε 1 -2χρόνια με τη νέα διοίκηση και με την υποστήριξη της πολιτείας και της κυβέρνησης μας έχει περάσει σε καθαρή κερδοφορία και έχει αυξηθεί κατά πολύ η χρηματιστηριακή της αξία, από τα 400 εκατ. ευρώ έχει φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Εμείς τι θέλουμε λοιπόν; Θέλουμε η ΔΕΗ αυτό το πράγμα να μπορέσει να το κάνει σε μόνιμη βάση και τα επόμενα χρόνια. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να κλείσει τα λιγνιτικά εργοστάσια τα οποία την βάζουν μέσα. Κάθε φορά που παράγει ενέργεια από λιγνίτη μπαίνει μέσα η ΔΕΗ και να προχωρήσει σε επενδύσεις, σε φωτοβολταϊκά ,σε ανεμογεννήτριες, σε ΑΠΕ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες”.
Πώς εξακολουθεί και κρατά το Δημόσιο τον έλεγχο της ΔΕΗ όταν έχει μόνο το 34%
Σε ερώτηση πώς θα εξακολουθεί να κρατά το Δημόσιο τον έλεγχο της ΔΕΗ όταν έχει μόνο το 34% είπε τα εξής: Αυτό το οποίο κάνουμε είναι το εξής: Σήμερα υπάρχουν για παράδειγμα 200 μετοχές στο Χρηματιστήριο όπου το κράτος έχει το 50 % “θα εκδοθούν άλλες 100 μετοχές θα γίνουν δηλαδή 300 μετοχές. Οι 100 νέες μετοχές θα πωληθούν στο Χρηματιστήριο με διεθνή πρόσκληση. Άρα θέλουμε πολλούς μετόχους να έρθουν και να επενδύσουν στη ΔΕΗ. Οι κανόνες το πώς θα είναι τα πακέτα διανομής και πώλησης είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί στο μέλλον. Εμείς εκείνο που θέλουμε όμως είναι να υπάρχει διασπορά μετοχών. Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο κρατά το 34%, άρα έχει και την καταστατική μειοψηφία και βέτο φυσικά. Και δεύτερον ορίζει ως μεγαλομέτοχος τη διοίκηση η οποία έρχεται βέβαια μετά και από την γενική συνέλευση και εγκρίνει”.