Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να έχει εστιάσει αυτή την περίοδο στη μεταρρύθμιση του επικουρικού συστήματος, όμως οι υπηρεσίες αλλά και ο ΟΑΕΔ δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς για μια άλλη σημαντική παρέμβαση. Την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας.
Υψηλόβαθμα στελέχη εξηγούν στο enikonomia.gr ότι το νέο πλαίσιο που εξετάζει θα περιλαμβάνει τόσο αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, όσο και αυστηρές «καμπάνες» για τους ανέργους που δεν θα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις θέσεων από τον ΟΑΕΔ.
Κεντρικός στόχος της μεταρρύθμισης θα είναι η επιδότηση να έχει άρρηκτη σύνδεση με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας. Στην πραγματικότητα στοχεύεται η κινητοποίηση των ανέργων ώστε να μπορούν να επανενταχθούν το συντομότερο δυνατό στην αγορά εργασίας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται το ποσό του επιδόματος ανεργίας, να κλιμακώνεται προς τα πάνω τους πρώτους μήνες της ανεργίας (προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και να αποκλιμακώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες και ο επιδοματούχος δεν βρίσκει δουλειά. Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα μπαίνει στην τσέπη του άνεργου δεν θα είναι μικρότερο από αυτό που λαμβάνουν σήμερα οι άνεργοι, δηλαδή 400 ευρώ.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ` έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.
Με τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων εξετάζεται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας των 400 ευρώ στο επίπεδο του τελευταίου καθαρού μισθού και η αύξηση του επιπέδου και της κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 200 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη προβλέπει καθιέρωση επιδόματος ανεργίας σε ποσοστό 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου βάσει της τελευταίας τριετίας και ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης). Κατ’ επέκταση κινείται στην περιοχή που εξετάζει και το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, σε σχέση με τη διάρκεια καταβολής του επιδόματος η πρόταση της επιτροπής αναφέρει ότι η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες και θα πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης των επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 1.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, αποφάσισε την αναστολή υποβολής νέων αιτήσεων τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου και ώρα 23:59. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες (+12 μήνες για τους ανέργους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση) και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 ευρώ. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
ΟΑΕΔ: Σενάρια αύξησης του επιδόματος ανεργίας – Ποιοι θα το λαμβάνουν και με ποιες προϋποθέσεις
δημοσιεύτηκε:
08:44
, 26 Ιουνίου 2021
My money
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
7 λεπτά πριν
Πάρκινγκ: Δείτε σε ποιες περιοχές της Αττικής έχουν “εκτοξευθεί” οι τιμές για ενοικίαση και...
7 λεπτά πριν