Wall Street: Νέα μεγάλη πτώση στη σκιά πετρελαίου, Κίνας και γεωπολιτικών εντάσεων

Με κακές διαθέσεις μπήκε το 2016 για την Wall Street, καθώς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε και σήμερα βαριές απώλειες, στη σκιά της κατρακύλας των τιμών του πετρελαίου, των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 252 μονάδες ή 1,5% στις 16.907 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,3% και ο Nasdaq 1,1%.

Οι απώλειες του δείκτη διευρύνθηκαν, όταν η ενίσχυση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών. H τιμή του αμερικανικού αργού βούλιαξε 5,6% στα 33,97 δολάρια το βαρέλι, που είναι η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2008. Ο ενεργειακός δείκτης του S&P 500 βούλιαξε 3,6%.

Επενδυτές ανέφεραν ότι τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επιπλέον, επενδυτές σημείωναν τη σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε την κεντρική ισοτιμία του σε νέο χαμηλό επίπεδο 5ετίας.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed αποκάλυψαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της εξέφρασαν ανησυχίες για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από το ισχυρό δολάριο και την ασθενή ανάπτυξη στο εξωτερικό. Τον Δεκέμβριο, η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, από την ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, προσέλκυσαν επίσης την προσοχή των επενδυτών.

Exit mobile version