Wall Street: Κέρδη μετά τις δηλώσεις της Fed για τα επιτόκια

Με κέρδη έκλεισε σήμερα η Wall Street, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν μικρότερη από ότι προηγουμένως αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν. Πιο σημαντικό, όμως, όπως έλεγαν επενδυτές, είναι ότι τα στελέχη της αναμένουν τώρα ότι το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί στο 0,875% στο τέλος του έτους, καθώς η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία τα έκανε πιο επιφυλακτικά για την πορεία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Ο Dow Jones αυξήθηκε 0,4% στις 17.327 μονάδες, ενώ σημείωνε απώλειες πριν την ανακοίνωση της Fed. Κέρδη 0,6% για τον S&P 500 και 0,8% για τον Nasdaq που κινούνταν επίσης σε αρνητικό έδαφος πριν. Το δολάριο υποχώρησε έναντι των άλλων σημαντικών νομισμάτων μετά την ανακοίνωση της Fed, με το ευρώ να ανατιμάται κατά 0,9% στα 1,1209 δολάρια.

Αρκετοί επενδυτές δηλώνουν σκεπτικοί αναφορικά με τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου της αγοράς χωρίς καλύτερα οικονομικά νέα. Ο Dow έχει καλύψει το σύνολο σχεδόν των απωλειών που είχε έως τα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την άνοδο 11% που σημείωσε από τότε.

Η αύξηση στο 2,3% του δομικού πληθωρισμού σε ετήσια βάση – δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – που ανακοινώθηκε σήμερα, μπορεί να ενισχύσει τα επιχειρήματα της Fed για αύξηση των επιτοκίων αργότερα στο έτος. Ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού ήταν αρνητικός (-0,2%).

Η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε 5,8% στα 38,46 δολάρια το βαρέλι, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα για συνάντηση τον Απρίλιο εκπροσώπων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να συζητήσουν πλαφόν στην προσφορά του αργού.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Φεβρουάριο 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υπό το βάρος του ζεστού καιρού και της βουτιάς του ενεργειακού τομέα. Ωστόσο, η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Exit mobile version