Το ευρώ υποχωρεί κάτω από τα 1,11 δολάρια – Σημαντική άνοδος για DAX και CAC 40

Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια σημείωσαν σημαντική άνοδο, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ στη Λευκωσία που θα αποφασίσει για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του τεράστιου προγράμματος αγοράς κρατικών και άλλων ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. 

Το ευρώ σημείωσε απώλειες 0,9% και η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,1072 δολάρια, που είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2003. Σε σχέση με τη βρετανική στερλίνα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 7 ετών, στο επίπεδο των 0,7237 στερλινών ανά ευρώ. 

Η πτώση του ευρώ έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαικός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 να κλείσει με άνοδο 0,8%. Στη στήριξη του δείκτη συνέβαλε και τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο για τέταρτο μήνα. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψαν κέρδη πάνω από 1%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,4%. 

“Αυτό που μετρά τελικά είναι το γεγονός ότι έχουμε μία κεντρική τράπεζα που χαλαρώνει με επιθετικό τρόπο τη νομισματική πολιτική της και μία άλλη που φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό είναι που εξηγεί τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος”, δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο. 

Το ευρώ έχει υποτιμηθεί κατά 8,5% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και κατά σχεδόν 14,5% τους τελευταίους έξι μήνες. 

 

Πηγή: Wall Street Journal

 

Exit mobile version