Τα χρηματιστήρια διεθνώς τον Αύγουστο είχαν απώλειες που θύμιζαν το κραχ του 2007, όταν έσκαγε η «φούσκα» στα subprime, τα «δάνεια των φτωχών» όπως τα έλεγαν στις ΗΠΑ, για να ακολουθήσει το “ντόμινο” που προκάλεσε η Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008.
Τώρα οι επενδυτές ανά τον κόσμο γέμισαν ρίγη από την κρίση που ξέσπασε αυτή τη φορά από την Κίνα, για να αποτελέσει την αφορμή άγριων ρευστοποιήσεων, καθώς αναδεικνύει την εγγενή αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας να προχωρήσει σε μια διατηρήσιμη ανάκαμψη εδώ και οκτώ χρόνια.
Τώρα οι επενδυτές είναι σκεπτικοί ξανά για τις αγορές και τις οικονομίες, από την Ελλάδα του… Grexit και την ασθματική ευρωζώνη, έως τις ΗΠΑ της χλιαρής ανάπτυξης και τη βαλτωμένη Ιαπωνία, καθώς έρχεται ο Σεπτέμβριος και τα προβλήματα σίγουρα δεν περιορίζονται στην Κίνα, όπως δείχνει το διάγραμμα των Financial Times.
Στις ΗΠΑ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς καλεί την Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείψει την προοπτική αύξησης των επιτοκίων του δολάριου γιατί η οικονομία δεν θα την αντέξει.
Στην Ευρώπη, απειλούνται οι Γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα που είναι η καρδιά του «μοντέλου Μέρκελ».
Στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, υπολογίζεται ότι η φυγή κεφαλαίων έχει φτάσει στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τον τελευταίο χρόνο, ενώ στις διεθνείς αγορές -στο πατατράκ της Κίνας- χάθηκαν σχεδόν 5 τρισ. δολ. Όσο 15 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.
Πηγή: enikos.gr