Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα και των 2ετών ελληνικών τίτλων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, μετά το χθεσινό Eurogroup που αποφάσισε να δοθεί στην Ελλάδα μία δόση 8,5 δισ. ευρώ και περιέγραψε νέες λεπτομέρειες για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους της.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε 15 μονάδες βάσης (0,15 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 5,71%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου, ενώ των 2ετών τίτλων μειώθηκε στο 4,81% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αυξήθηκε πάνω από 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έκαναν ράλι 3%.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωναν ότι η συμφωνία στο Eurogroup μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την αγορά τις επόμενες εβδομάδες ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματός της και πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η γαλλική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω συζητήσεις στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προσφέροντας στην Αθήνα μία καταρχήν συμφωνία (standby arrangement) μικρότερη των 2 δισ. δολαρίων. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, κατά την άποψή μας, μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι, προσθέτοντας: «Η συμφωνία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θέτοντας τη χώρα στη σωστή τροχιά προς την έξοδό της από το πρόγραμμα το επόμενο έτος».

Η συμφωνία έδωσε επαρκή σαφήνεια στους επενδυτές σχετικά με το πώς μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί το μεγάλο βάρος του χρέους της, ώστε αναμένεται να είναι σε θέση να δανειστεί ξανά από τις αγορές «εν ευθέτω χρόνω», μετά την ουσιαστική εξάρτησή της από προγράμματα στήριξης από άλλες χώρες μετά το 2010. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, όταν το κόστος δανεισμού της υποχωρήσει κάτω από το 5%, δήλωσαν πηγές στο Reuters αυτό τον μήνα.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν η ΕΚΤ περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμά της, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, ήταν επιφυλακτικοί αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα. «Εάν η ΕΚΤ άρχιζε να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα, αυτό θα έκανε ακόμη πιο σφιχτή την αγορά ομολόγων», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της Commerzbank, Κρίστοφ Ρίγκερ, προσθέτοντας: «Καθώς όμως αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί πιθανόν στη φάση που η ΕΚΤ θα περιορίζει το πρόγραμμά της, είμαι επιφυλακτικός ως προς το αν θα αγοράσουν εν γένει ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ θα υπάρχει ακόμη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών ήταν σήμερα λίγο υψηλότερες, με αυτές των 10ετών γερμανικών τίτλων να κυμαίνονται σε υψηλά 2 εβδομάδων , περίπου στο 0,3%, αναφέρει το ΑΠΕ.


Exit mobile version