Η Ελλάδα διαπραγματεύεται κρατικούς τίτλους κοντά στα επίπεδα των ισχυρών περιφερειακών χωρών της Ευρώπης, ενόψει των εκλογών του Σαββατοκύριακου, όπως αναφέρει σε ανάλυση του το Reuters.com με τίτλο «Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν πάταγο και ακολουθούν τις πρωτοκλασάτες χώρες της Νότιας Ευρώπης».
Aυτό γίνεται περίπου 10 χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, και οι συνθήκες δανεισμού της χώρας έχουν αλλάξει ριζικά. Μάλιστα το premium που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν δημόσιο χρέος σε σχέση με αυτό των περιφερειακών χωρών με κορυφαία αξιολόγηση, όπως η Ισπανία, μειώνεται και θα μπορούσε ακόμη και να εξαλειφθεί, καθώς το προφίλ του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί και η οικονομία της έχει τη στήριξη των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τα επόμενα χρόνια. Για το θέμα των ελληνικών ομολόγων μίλησε ο επικεφαλής G10 Forex Strategy της Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης.
Η ελληνική αγορά ομολόγων τείνει να γίνει πιο ευμετάβλητη, παρόλο που τώρα δεν είναι τόσο ρευστή, είπε ο κ. Βαμβακίδης και πρόσθεσε ωστόσο «έχουμε πολλά καλά νέα αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως οι τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι πλασματικές ». Ο κ. Βαμβακίδης είπε ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένη σε σημαντικό βαθμό σε τομείς όπως στον τουρισμό ή στην ναυτιλία, σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για τον τομέα της μεταποίησης.
Για το spread
Όσον αφορά στο spread των ελληνικών ομολόγων επισημαίνεται πως η διαφορά αυτών σε σχέση με το spread κορυφαίων χωρών της περιφέρειας, όπως της Ισπανίας- μειώνεται και θα μπορούσε να εκλείψει εντελώς καθώς το προφίλ του ελληνικού χρέους έχει βελτιωθεί και η οικονομία της χώρας θα έχει τη στήριξη ευρωπαϊκών κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια, σημειώνεται.
Αλλά και η Bank of America αναφέρθηκε πρόσφατα σε έκθεση της για την Ελλάδα. Όπως επεσήμανε, στο τέλος της κρίσης ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν πλήρως απομοχλευμένος επειδή έχει έναν από τους χαμηλότερους λόγους δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και ένα μεγάλο επενδυτικό κενό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του βρίσκεται κοντά στα 20 έτη και με σταθερό το κόστος εξυπηρέτησής του.
« Οι παραπάνω παράγοντες δικαιολογούν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μικρότερο spread ή δεν έχει (έναντι της Ισπανίας)», δήλωσε ο κ. Βαμβακίδης. Πάντως το premium, ή το spread, των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αυτών της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 και ανήλθε σε περίπου 27 μονάδες βάσης.
Από ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία συναλλάσσονται με μικρότερο ασφάλιστρο έναντι της Γερμανίας – το σημείο αναφοράς της Ευρωζώνης – από την Ελλάδα.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσαν να διευρυνθούν τα spreads των περιφερειακών χωρών, καθώς αυτές οι τιμές των ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα αλλά και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.
Για τη διαφορά
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2019 η διαφορά μεταξύ των spreads της Ιταλίας και της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας μηδενίστηκε, ωστόσο αυτό διευρύνθηκε σημαντικά έπειτα από τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα. Η απόδοση του ελληνικού spread είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, είπε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στη Danske Bank, Piet Haines Christiansen. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς είχαν ληφθεί μέτρα πριν από 10 έτη, συμπλήρωσε.
Για την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας. Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με ένα νέο εκλογικό σύστημα, το κόμμα που θα νικήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μπορεί να λάβει ως μπόνους έδρες. Οπότε εάν η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεντρώσει ποσοστό ψηφοφορίας αντίστοιχο με αυτό του πρώτου γύρου των εκλογών Μαΐου, τότε ενδέχεται να συγκεντρώσει και την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές 25 Ιουνίου.
Για το ΑΕΠ
Στο ΑΕΠ της Ελλάδας αναφέρεται η Goldman Sachs, σύμφωνα με το Reuters. Η Goldman Sachs εκτιμά πως ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και θα πέσει κάτω από τα επίπεδα της Ιταλίας το 2026, καθώς αναμένεται να υπάρξει μικρό πλεόνασμα πρωτογενούς ισοζυγίου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Επίσης η αμερικανική τράπεζα αναφέρει και το χειρότερο σενάριο για την οικονομία της Ελλάδας.
Αυτό περιλαμβάνει μια συρρίκνωση περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας της οικονομίας της χώρας ή μια διεύρυνση κατά 100 μονάδες βάσης της διαφοράς απόδοσης στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν θα έθετε πολύ εκτός πορείας τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 160% ενώ της Ιταλίας στο 142%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.
Για την ελληνική οικονομία μίλησε και ο Ευρωπαϊκός οικονομολόγος της Goldman Sachs, Filippo Taddei. Η ελληνική οικονομία στηρίζεται με πρωτοφανή τρόπο λόγω του συνδυασμού χαμηλής “ευαισθησίας στα επιτόκια πολιτικής” καθώς τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας εξακολουθούν να είναι σε ισχύ αλλά- και της επενδυτικής ώθησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως), είπε.
Η Ιταλία
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι έχει εμμένει στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και μάλιστα έχει παρουσιαστεί ως το «καλό παιδί» της Ευρώπης.
« Τα πράγματα όμως μπορεί να αλλάξουν, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει τη μεταρρύθμιση του ESM και αγωνίζεται να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια NGEU», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας επιτοκίων της Commerzbank, Κριστόφ Ρίγκερ αναφερόμενος στα Ταμεία Στήριξης της ΕΕ. Η μοναδική χώρα που καθυστερεί αναφορικά με την έγκριση της συνθήκης που αναθεωρεί τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι η Ιταλία λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της.