Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων της πετρελαϊκής βιομηχανίας που έδειξαν μεγάλη αύξηση στα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ.

Η τιμή του πετρελαίου Brent Λονδίνου για τις παραδόσεις Μαίου μειώθηκε κατά 8 σεντς στα 36,73 δολ μετά την άνοδο κατά 24 σεντς στη χθεσινή συνεδρίαση. Το αναφερόμενο συμβόλαιο κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο τιμής από την 5η Ιανουαρίου χθες, στα 37,25 δολ το βαρέλι.

Το πετρέλαιο Brent κατηγορίας NYMEX για τις παραδόσεις του Απριλίου είχε μείωση τιμής κατά 34 σεντς ή ποσοστό περίπου 1% στα 34,06 δολ το βαρέλι, μετά την ανοδική διόρθωση κατά 65 σεντς που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωσαν χθες, την υψηλότερη τιμή του μηνός.

Από την άλλη μεριά, τα αποθέματα του πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,9 εκατ βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου. Η αύξηση αυτή, ήταν σχεδόν τριπλάσια από την αύξηση κατά 3,6 εκατ βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, στο Ρόιτερς.

Στο μεταξύ, κύκλοι της αγοράς πετρελαίου αναμένουν αργότερα σήμερα, επιβεβαίωση των στοιχείων του αναφερόμενου ινστιτούτου, από την αμερικανική κυβέρνηση, εκφράζοντας φόβους ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ισοσκελίσει την ανάκαμψη που καταγράφηκε στις τιμές πετρελαίου, κατά τις τελευταίες 15 ημέρες.

Παρά τις απώλειες οι τιμές του αργού πετρελαίου κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες κινήθηκαν με ανοδικές τάσεις, μετά τα χαμηλά 12ετίας που κατέγραψαν κάτω από τα 30 δολ το βαρέλι, ανάμεσα στα τέλη Ιανουαρίου και τα μέσα Φεβρουαρίου.

“Η αίσθηση για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης τιμών διαφάνηκε καθαρά κατά το τελευταίο 15νθήμερο,” σημείωσε η τράπεζα ANZ Bank. “Τόσο οι τιμές του αργού πετρελαίου, όσο και οι τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα του μήνα. Ειδικότερα, η διαμόρφωση των τιμών στο πετρέλαιο δείχνει ότι έχει πιάσει το κατώτερο όριο μείωσης,” εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η ανοδική τάση των τιμών του αργού πετρελαίου υποστηρίχτηκε από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με τις οποίες, οι πετρελαϊκές εταιρίες στη χώρα του, υποστηρίζουν τη σταθεροποίηση του μέσου επιπέδου παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την παραγωγή του Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο, να υποστηρίζουν προτάσεις μείωσης της παραγωγής.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης πιο “ουσιαστικών μέτρων” προκειμένου να ισορροπήσει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς επικρατεί “ασάφεια” γύρω από το τελικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας του Κατάρ και της Βενεζουέλας, για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μέσω “παγώματος” της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Exit mobile version