Πετρέλαιο: Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο εάν η τιμή του φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

πετρέλαιο

Τη λίστα με τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο εάν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ παρουσιάζει το CNBC. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής:

1.Η Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Η χώρα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% το Φεβρουάριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση. « Παρόλο που η Ινδία εξακολουθεί να επωφελείται από το μειωμένο ρωσικό αέριο, η χώρα πλήττεται από τις υψηλές τιμές του άνθρακα  αλλά και του φυσικού αερίου»  είπε ο  Διευθυντής Ενέργειας, Κλίματος & Πόρων του Ομίλου  Eurasia, Henning Gloystein και προειδοποίησε πως « εάν η τιμή  του πετρελαίου αυξηθεί περαιτέρω,  τότε το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να βλάπτει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ινδίας».

2.Ιαπωνία

Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για την Ιαπωνία είναι το πετρέλαιο και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της. «Δεν έχει αξιοσημείωτη εγχώρια παραγωγή η Ιαπωνία καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως το 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

3.Νότια Κορέα

Το ίδιο ισχύει και για την Νότια Κορέα. Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata, το πετρέλαιο αποτελεί τον κύριο όγκο των ενεργειακών αναγκών της. «Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από το 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο» επεσήμανε ο  διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας επενδύσεων Raymond James,Πάβελ Μολτσάνοφ.

Αλλά και η  Ευρώπη και η Κίνα είναι εξίσου σημαντικά εκτεθειμένες σε αυτό, σύμφωνα με τον Gloystein.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η Κίνα είναι ελαφρώς λιγότερο εκτεθειμένη σε αυτό λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη βασίζεται σε σύνολό της κυρίως σε πυρηνικά, άνθρακα και φυσικό αέριο παρά σε ορυκτά καύσιμα στο πρωτογενές ενεργειακό μείγμα.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε πως θα μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Πάντως οι αγορές δεν περίμεναν  ότι ο Οργανισμός θα προέβαινε σε μια τέτοια κίνηση.

«Είναι ένας φόρος για κάθε οικονομία εισαγωγής πετρελαίου» είπε ο  διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας επενδύσεων Raymond James,  Πάβελ Μολτσάνοφ.

Ωστόσο  ο Μολτσάνοφ ξεκαθάρισε πως εάν η τιμή του πετρελαίου αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι οι χώρες που θα πληγούν θα είναι αυτές που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους όπως η Ιαπωνία, Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία και όχι τόσο οι  ΗΠΑ. Σημειώνεται δε πως οι  χώρες του καρτέλ πετρελαίου θα περικόψουν τη παραγωγή σε εθελοντική βάση από τον Μάιο  μέχρι το τέλος του 2023. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του  2023, αλλά και τα  μέλη του ΟΠΕΚ όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν θα περικόψουν την παραγωγή.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν τελευταία κατά 0,57% υψηλότερα δηλαδή στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.

Οι  επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές που «δεν  μπορούν να υποστηρίξουν σε ξένο νόμισμα αυτές τις εισαγωγές καυσίμων» θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, είπε ο Μολτσάνοφ και ανέφερε τις χώρες που θα πληγούν.

Η Αργεντινή, η Τουρκία, η Νότια Αφρική και το Πακιστάν ενδέχεται να είναι μερικές από τις οικονομίες που πληγούν πρόσθεσε.

Η Σρι Λάνκα που δεν παράγει πετρέλαιο στην εγχώρια αγορά και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές και είναι εξίσου πολύ ευάλωτη σε τέτοιου είδους  πλήγματα, τόνισε.

«Οι χώρες που έχουν  λιγότερα συναλλαγματικά αποθέματα και οι είναι εισαγωγείς θα πληγούν περισσότερο επειδή το πετρέλαιο κοστολογείται σε  δολάριο », δήλωσε η ιδρύτρια της Energy Aspects, Amrita Sen και πρόσθεσε πως το κόστος των εισαγωγών θα αυξηθεί περαιτέρω εάν ανατιμηθεί το δολάριο.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για το πετρέλαιο

Μεταξύ άλλων ο Μολτσάνοφ εκτίμησε πως η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι μπορεί να είναι αρκετά υψηλή ωστόσο δεν θα παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα επίπεδα αυτά.

« Οι τιμές του πετρελαίου σε μακροπρόθεσμη βάση θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», δηλαδή στην περιοχή περίπου  των 80  δολαρίων το  βαρέλι  με  περίπου 90 δολάρια το βαρέλι, είπε.

« Εάν όμως το αργό πετρέλαιο αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για λίγο, αυτό δίνει κίνητρα στους παραγωγούς να αυξήσουν  εκ νέου την παραγωγή », είπε ο Gloystein.

 

 

Exit mobile version