Η Σαουδική Αραβία παρατείνει για άλλους τρεις μήνες τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, συνεχίζοντας μια στρατηγική που έχει ως στόχο να στηριχθούν οι διεθνείς τιμές του αργού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας.
«Η παραγωγή του βασιλείου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα ανέλθει σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο SPA. Επισήμως, η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα εξόρυξης 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Οι περικοπές στην παραγωγή είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο, στη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ και τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το Ριάντ, η στρατηγική αυτή «θα επανεξετάζεται κάθε μήνα» ώστε να αποφασίζεται αν θα αυξηθεί η παραγωγή ή θα επιβληθούν νέες μειώσεις. Στόχος της είναι «να στηριχθούν η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές».
Η Ρωσία θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ έκανε γνωστό ότι η Ρωσία θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, επίσης μέχρι τα τέλη του 2023.
«Η Ρωσία θα παρατείνει την εθελούσια μείωση (…) των παραδόσεων πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023» ανέφερε ο Νόβακ σε ανάρτησή του στο Telegram, «ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ισορροπία» στις αγορές πετρελαίου.
Η Ρωσία, η δεύτερη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα στον κόσμο, ακολουθεί τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τις μειώσεις στην παραγωγή και τις παραδόσεις, πέραν των μειώσεων που έχει ήδη αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+.
Στην ανακοίνωση του Νόβακ αναφέρεται ότι και η Ρωσία θα εξετάζει σε μηνιαία βάση τις μειώσεις για να κρίνει εάν θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο ή να αυξήσει την παραγωγή της, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Η Ρωσία είχε ήδη αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2024. «Οι πρόσθετες, εθελοντικές μειώσεις στις εξαγωγές στοχεύουν να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές», πρόσθεσε ο Νόβακ.
Μετά τις ανακοινώσεις αυτές η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.