Quantcast
Πετρέλαιο: Αυξήθηκαν οι τιμές μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Αυξήθηκαν οι τιμές μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής

δημοσιεύτηκε:

“Εκτινάχθηκαν” σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής από τον Μάιο.

To rivaltimes.com επικαλούμενο πληροφορίες του AFP υπενθυμίζει πως το Ιράκ, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά  Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Μάιο και πως αυτό το μέτρο ελήφθη προληπτικά προκειμένου να παραμείνει σταθερή η αγορά. Αυτό θα ισχύσει έως τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως το Ριάντ θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, το Ιράκ κατά 211.000 βαρέλια ημερησίως, τα Εμιράτα κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως, το Κουβέιτ κατά 128.000 βαρέλια  ημερησίως, η Αλγερία κατά 48.000 βαρέλια ημερησίως  και το Ομάν κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως. Δηλαδή η κάθε μία από τις παραπάνω χώρες είπαν πως θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 40.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο σημαίνει στην πράξη πως θα μειωθεί συνολικά η παραγωγή του σχεδόν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια σε ημερήσια βάση. Αυτή η μείωση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο.

Πετρέλαιο: Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του – Το στοιχείο – έκπληξη

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως στα ασιατικά χρηματιστήρια η τιμή του βαρελιού WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς σημείωσε αύξηση της τάξεως του 5,74% και ανήλθε στα 80,01 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού Brent Βόρειας  Θάλασσας αυξήθηκε κατά 5,67% και διαμορφώθηκε στα 84,42 δολάρια.

Πάντως το υπουργείο Ενέργειας της Αλγερίας αναφέρει πως οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου γίνονται από τον Μάιο έως το τέλος του 2023 σε συνεργασία με ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ  αλλά μη μέλη του.

Το “στοιχείο – έκπληξη” που περιλαμβάνει η απόφαση του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο είναι ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν χθες τη στιγμή που τη Δευτέρα θα γίνει τηλεδιάσκεψη της επιτροπής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους (OPEC+) στην  Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθηση (JMMC).

Ωστόσο σημειώνεται πως τα μέλη της JMMC είχαν δεσμευθεί τον Φεβρουάριο πως θα ισχύσει η συμφωνία για τη δραστική μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη μείωση που έγινε από την έναρξη της εκδήλωσης της πανδημίας (Covid-19).Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε χθες αυτή την μείωση παραγωγής πετρελαίου παρόλα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο και παρά την έκκληση που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αυξηθεί ο αριθμός των βαρελιών.

Πετρέλαιο: Πώς “διαβάζουν” οι ειδικοί την απόφαση του ΟΠΕΚ

Η  Ουάσιγκτον είχε σνομπάρει τη συμφωνία που επετεύχθη τον Οκτώβριο για την παραγωγή πετρελαίου καθώς φοβήθηκε πως θα αυξηθούν οι τιμές στα καύσιμα με τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Αυτή η νέα μείωση για την παραγωγή πετρελαίου έρχεται διότι οι τιμές του πετρελαίου τον Μάρτιο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών (…) καθώς ανήλθαν σε λιγότερο από 80 δολάρια για το βαρέλι Brent.

Οι ειδικοί 

Αυτό το επίπεδο θεωρούνταν απαράδεκτο για τα μέλη του ΟΠΕΚ +  είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP ο εμπειρογνώμονας της αγοράς πετρελαίου που έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ibrahim al-Ghitani και πρόσθεσε πως οι περικοπές στη παραγωγή πετρελαίου «θα αλλάξουν τους μηχανισμούς της αγοράς και πως θα στηρίξουν τις τιμές πέραν ​​από το τρέχον επίπεδό τους».

Από την πλευρά του ο αναλυτής  του Middle East Economic Survey, Yesar al-Maleki είπε πως η ζήτηση πετρελαίου απειλείται από τις προοπτικές για υψηλά επίπεδα υψηλού πληθωρισμού και αλλά ύφεσης και αμφισβήτησε το γεγονός ότι η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας SVB και η διάσωση της Credit Suisse προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές.

Την ίδια ώρα ο εμπειρογνώμονας είπε πως μπορεί η νέα μείωση για την παραγωγή πετρελαίου να μην είναι και εντελώς  απροσδόκητη διότι έχει ένα στοιχείο έκπληξης όσον αφορά την ποσότητα. Δηλαδή θα περικοπούν κατά περισσότερα από 2 εκατ. βαρέλια στην παραγωγή του πετρελαίου ύστερα από σχετική συμφωνία που επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2022 και  που παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2023 εξήγησε.

Η θέση της Ρωσίας

Η Μόσχα ανακοίνωσε μέσω του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και μέλος του ΟΠΕΚ Αλεξάντρ Νόβακ ότι θα εξακολουθεί να μειώνει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους.  Επίσης επεσήμανε πως  για την αγορά του μαύρου χρυσού είναι μια περίοδο «αβεβαιότητας»  και πως το μέτρο αυτό ελήφθη υπεύθυνα και προληπτικά.

Από την πλευρά  του σύμφωνα με το πρακτορείο SPA  ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, είπε πως το μέτρο αυτό ελήφθη προληπτικά και πως στοχεύει στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου. Ενώ ο υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων, Souhail bin Mohammed al-Mazrouei  είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAM πως είναι μια «μια εθελοντική πρωτοβουλία».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.