Quantcast
Πετρέλαιο: Θα συνεχιστούν οι πιέσεις ως το 2019. Τι "βλέπει" εμπιστευτική έκθεση του ΟΠΕΚ - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Θα συνεχιστούν οι πιέσεις ως το 2019. Τι “βλέπει” εμπιστευτική έκθεση του ΟΠΕΚ

δημοσιεύτηκε:

Υπό πίεση θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο που παράγουν οι χώρες του ΟΠΕΚ, όπως επισημαίνει σε εμπιστευτικό έγγραφο ο Οργανισμός, τα μέλη του οποίου συνεχίζουν τη συζήτηση για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την προάσπιση των μεριδίων αγοράς και όχι τόσο των τιμών.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, ο ΟΠΕΚ προβλέπει πως η προσφορά αργού από τον Οργανισμό- που έχει στόχο παραγωγής 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα- θα υποχωρήσει ελαφρώς από τα επίπεδα του 2015 ως το 2019, εκτός αν η παραγωγή επιβραδύνει γρηγορότερα από ότι αναμένουν οι αντίπαλοι παραγωγοί.

Οι επικεφαλής του ΟΠΕΚ, οι επίσημοι εκπρόσωποι των 12 μελών του Οργανισμού συναντήθηκαν στη Βιέννη την Τετάρτη για να εγκρίνουν το τελικό ενημερωτικό σημείωμα.

Σύμφωνα με την 44σέλιδη εμπιστευτική αναφορά γίνεται λόγος για τα δύο μέλη του ΟΠΕΚ, το Ιράν και την Αλγερία που προτείνει στον Οργανισμό να επιστρέψει στην παλιά του στρατηγική , ανεβάζοντας τις τιμές σε ένα επιθυμητό επίπεδο προσαρμόζοντας την προμήθεια.

«Μια συμφωνία για μια δίκαιη και λογική τιμή του πετρελαίου για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες» είναι ένα από τα βήματα που προτείνει το Ιράν ότι πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, προβλέπεται μια ήπια βελτίωση μέσα στα επόμενα χρόνια στις τιμές του πετρελαίου, που έχει υποχωρήσει πάνω από 50% στα 50 δολ. το βαρέλι από τον Ιούνιο του 2014 λόγω της υπερπροσφοράς.  Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ εκτιμάται πως η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 55 δολ. το 2015 και θα αυξάνεται μέχρι 5% τον χρόνο για να αγγίξει τα 80 δολ. ως το 2020.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.