Νέες αναταράξεις ε΄φεραν στις ευρωπαϊκές αγορές, στην αγορά συναλλάγματος του ευρώ έναντι του δολαρίου αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βουτιά σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι χώρες της Δύσης επέβαλαν νέες, σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ το άλμα των τιμών πετρελαίου τροφοδότησε φόβους για αύξηση του πληθωρισμού.
Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 2,1%. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 2,0%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραφε πτώση 0,9%.
Η τιμή του αργού κατέγραψε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άλμα σχεδόν 5% ενώ το ρωσικό ρούβλι κατακρημνίστηκε σχεδόν 30% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο αφού οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 6,3% και 15,8%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 5,2%.
Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο BP υποχώρησαν κατά 4,1% αφού η εταιρία, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το ποσοστό της στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft με κόστος έως 25 δισ. δολάρια.
Η μετοχή της γαλλικής Renault, που ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχώρησε κατά 6,9%.
Σημαντική υποχώρηση για το ευρώ
Το ευρώ βρέθηκε στα 129,1800 γεν, στο 0,8364 με τη στερλίνα και στο 1,0341 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,02% έναντι του γεν και διαμορφώθηκε στα 115,5770 γεν.
Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση 0,38% και διαμορφώθηκε στα 1,3366 δολάρια.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 3,79% του Γενικού Δείκτη
Πτώση 3,79% σημείωσε στις 11:00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διαμορφώθηκε στις 892,10 μονάδες 3,79% .
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 13,75 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,65%.
Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-6,63%), της Eurobank (-6,54%), της Πειραιώς (-6,33%) της Alpha Bank (-5,31%) και της Viohalco (-5,30%).
Απώλειες σημείωσαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,28%) και των Πρώτων Υλών (-4,84%).
Ανοδικά κινήθηκαν μόνο 2 μετοχές, 68 πτωτικά και 9 παρέμειναν σταθερές.
‘Ανοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές: Ιντερτέκ +6,14% και Λανακάμ +2,97%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Δομική Κρήτης -8,14% και MIG -7,76%.
Πτώση κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές στην κεντρική Ευρώπη
Βουτιά έως 5% κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Την ίδια ώρα το ουγγρικό φιορίνι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο καθώς επενδυτές αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία ύστερα από τις νέες σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.
Οι αγορές προετοιμάζονται για περαιτέρω μεταβλητότητα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοι της Δύσης εντείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης συνορεύουν με την Ουκρανία και δέχονται πλήθος προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα ύστερα από τη ρωσική εισβολή.
Τα χρηματιστήρια στην κεντρική Ευρώπη ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες 2-5%, με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν πάνω από 9%. Ο δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης σημείωνε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αντίστοιχων δεικτών στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, με πτώση 3,7%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ουγγρικό φιορίνι παρέτεινε τις απώλειες του και υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 372,50 έναντι του ευρώ. Το πολωνικό ζλότι και η τσέχικη κορώνα υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1,2%.