Quantcast
ΟΠΕΚ: Η προσφορά πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚ: Η προσφορά πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται

δημοσιεύτηκε:

Η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου πιθανότατα θα αυξηθεί φέτος, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ αναπληρώνουν τη μείωση της παραγωγής άλλων χωρών, η οποία έχει πληγεί από την πτώση των τιμών.
Η προσφορά του ΟΠΕΚ σκαρφαλώνει, μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και την αποτυχία τον περασμένο μήνα της προσπάθειας του Οργανισμού – μαζί με τη Ρωσία και άλλες χώρες – να παγώσει την παραγωγή του αργού.
Ο ΟΠΕΚ άντλησε 32,44 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του, κατά 188.000 βαρέλια περισσότερο από τον Μάρτιο.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από το 2008. «Βασικά, εξακολουθεί να υπάρχει υπερπροσφορά», σημειώνει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του.
Το συνεχές πλεόνασμα προσφοράς μπορεί να ασκήσει πίεση στις τιμές, οι οποίες είναι μειωμένες περισσότερο από 50% σε σχέση με τα μέσα 2014, παρά την ανάκαμψή τους στα 47 δολάρια το βαρέλι.
Η πτώση των τιμών πλήττει την προσφορά των χωρών εκτός του ΟΠΕΚ, καθώς οι εταιρείες έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει επενδυτικά σχέδιά τους σε όλο τον κόσμο. Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η προσφορά από άλλες χώρες θα μειωθεί κατά 740.000 βαρέλια το 2016, κυρίως από τις ΗΠΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.