Σήμερα, Τετάρτη, 24 Ιουλίου θα διενεργηθεί από τον ΟΔΔΗΧ ακόμη μία δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.
Υπενθυμίζεται δε πως από τις 23 Ιουλίου 2024 τα φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή τους εταιρεία να εγγραφούν για γραμμάτια αξίας έως 15.000 ευρώ.
Παράλληλα επισημαίνεται πως η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Σημειώνεται δε πως έως και αύριο Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 θα διαρκέσει η περίοδος εγγραφών.
Πότε ήταν η τελευταία έκδοση εντόκων εξάμηνης διάρκειας
Πάντως τον Μάιο ήταν η τελευταία έκδοση εντόκων εξάμηνης διάρκειας όπου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,55%. Ενώ σήμερα το επιτόκιο αυτό εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερο από το 3,55% ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλότερο από το 0,03% των επιτοκίων ταμιευτηρίου.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως από τα 9 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που είναι σήμερα σε κυκλοφορία περίπου τα 4 δισ. ευρώ βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο χαρτοφυλάκιο των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Και από αυτό το ποσό, τα 970 εκατ. ευρώ τα απέκτησαν τα νοικοκυριά, μέσω διάθεσης από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες κατά τις ημερομηνίες έκδοσης νέων εντόκων, με το όριο των 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά έκδοση.
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων
Σημειώνεται δε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τα χαμηλά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα.
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), λαμβάνοντας υπόψη τη δομή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και την παρατηρούμενη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποφάσισε στις 18.07.2024 την έναρξη έρευνας στον κλάδο των επιτοκίων καταθέσεων, ασκώντας τη σχετική αρμοδιότητα που έχει αναλάβει βάσει του άρθρου 40 του ν. 3959/2011.
Από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit facility rate). Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αυξήσεις αυτές πέρασαν, σε κάποιον βαθμό, στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες, όμως η μετακύλιση αυτή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση, τόσο σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, όσο και με την παλαιότερη πρακτική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος», ανέφερε πρόσφατα σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Μέσω της κλαδικής έρευνας, η ΕΑ θα διερευνήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν στρεβλώσεις και να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταθετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων)», σημείωσε πρόσφατα η Επιτροπή σε ανακοίνωση της.