Quantcast
ΟΔΔΗΧ: Νέα ετήσια «λαϊκά» έντοκα από τον Οργανισμό-Τι πρέπει να γνωρίζουν τα φυσικά πρόσωπα - enikonomia.gr
share

ΟΔΔΗΧ: Νέα ετήσια «λαϊκά» έντοκα από τον Οργανισμό-Τι πρέπει να γνωρίζουν τα φυσικά πρόσωπα

δημοσιεύτηκε:

Από σήμερα έως και την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου θα  διαρκέσει  η περίοδος εγγραφής στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες για την απόκτηση από φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες), εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας που θα δημοπρατήσει αύριο ο ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται δε πως υψηλές αποδόσεις άνω του 3% προσφέρουν τα «λαϊκά» έντοκα  σε σχέση με αυτές που δίνουν οι τράπεζες σε αντίστοιχα προϊόντα.

Η δημοπρασία

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΔΔΗΧ αύριο Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου σε άυλη μορφή ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ λήξεως 5 Σεπτεμβρίου 2025.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα εί­ναι η Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 (Τ+2).

Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δη­μο­πρα­σία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη δια­δικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 20% επί του δημοπρατούμενου ποσού.Δε θα γίνουν αποδεκτές συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. Για τα έντοκα γραμμάτια δε θα δοθεί καμία προμήθεια

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα φυσικά πρόσωπα

Τα φυσικά πρόσωπα  θα πρέπει να γνωρίζουν για την εν λόγω δημοπρασία τα εξής:

  • Υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούν τους τίτλους αυτούς  μέσω δημόσιας εγγραφής, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας τα 15.000 ευρώ .Το ποσό αυτό ισχύει για κάθε φυσικό πρόσωπο.
  • Όσοι  θέλουν μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου (είτε πάνω από 15.000 ευρώ που είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή αγορά, είτε χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες) αγοράζοντας τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών.
  • Οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης λόγω της κατάργησης  της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων.

 

Οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του ΟΔΔΗΧ

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το 2023 ο ΟΔΔΗΧ διενήργησε δημοπρασίες εντόκων γραμματίων με αποδόσεις  μεταξύ 3,8% – 3,9% . Ενώ το περασμένο έτος ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν «λαϊκά» έντοκα 10.000 με 12.000 φυσικά πρόσωπα αγοράζοντας τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επισημαίνεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  το 2024 το ποσό της ζήτησης αναμένεται να ανέβει στο 1 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση που με τα σημερινά δεδομένα θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 3% όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, στις νέες καταθέσεις 0,53% και στις προθεσμιακές έως 2,3%.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.