Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, αυξήθηκαν εκ νέου σήμερα, μετά τη χθεσινή επίσης, θετική συνεδρίαση γύρω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι.
Η άνοδος των τιμών στις τελευταίες συνεδριάσεις, υποστηρίζεται από την αισιοδοξία των επενδυτών, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας γύρω από το “πάγωμα” της παραγωγής πετρελαίου, ενώ η τάση αυτή, ενισχύεται και από τη σταθερότητα των τραπεζικών επιτοκίων στην αμερικανική τραπεζική αγορά.
Η τιμή του αμερικανικού αργού, καταγράφηκε στα 40,25 δολ το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 5 σεντς, αφού άγγιξε το υψηλότερο σημείο της αξίας της για το 2016, στα 40,55 δολ το βαρέλι, για να μειωθεί αμέσως μετά στα 39,96 δολ το βαρέλι. Στην χθεσινή συνεδρίαση η αύξηση της τιμής του αμερικανικού αργού καταγράφηκε στο 4,5% με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 40,20 δολ το βαρέλι, μετά από την καταγραφή στο υψηλότερο σημείο τιμής (40,26 δολ το βαρέλι).
Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διεθνούς προέλευσης για τα συμβόλαια μηνός αυξήθηκε στα 41,55 δολ το βαρέλι, μετά τη χθεσινή αύξηση κατά 1,21 δολ το βαρέλι στα 41, 54 δολ και αφού είχε καταγράψει το υψηλότερο επίπεδο τιμής, για το 2016, στα 41,60 δολ το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 50%, μετά τα χαμηλά ετήσιων τιμών που είχαν καταγράψει στα μέσα Φεβρουαρίου, από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία άρχισαν να προωθούν την ιδέα για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, προκαλώντας κούρσα τιμών, που είχε βρει το πετρέλαιο τύπου Brent, περίπου στα 27 δολ το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κυμαίνονταν γύρω στα 26 δολ το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό διανύει την 5η εβδομάδα ανόδου της τιμής του, τη μακρύτερη θετική περίοδο μέσα στο διάστημα ενός χρόνου, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent, ακολουθεί με την 4η εβδομάδα ανοδικής πορείας της τιμής του.
Ωστόσο, παράγοντες της τραπεζικής οικονομίας, συστήνουν προσοχή στους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι οι βασικοί συντελεστές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν μεταβληθεί ελάχιστα τονίζοντας ότι: “ ο διάλογος μεταξύ των χωρών που έχουν ηγετική θέση στην παραγωγή του μαύρου χρυσού, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, η οποία ωστόσο, δεν επαρκεί για την επιστροφή της πετρελαϊκής αγοράς σε κατάσταση ισορροπίας,” σημειώνει η τράπεζα BNP Paribas.