Η βελτίωση της ανάπτυξης, ο πάτος στον πληθωρισμό και η χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες αποτελούν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τις μετοχές και τα ομόλογα το 2015, κατά την άποψή της Morgan Stanley.
Οι αποτιμήσεις, ενώ διαμορφώνονται πάνω από το μέσο όρο, δεν είναι αρκετά ακραίες για να χαλάσουν το πάρτι, οπότε ο ανοδικός κύκλος έχει ακόμη να δρόμο, τονίζει ο οίκος, ο οποίος στις κορυφαίες συστάσεις «αγοράς» για το έτος συμπεριλαμβάνει και τα ελληνικά ομόλογα.
Μετοχές: Δεν είναι μια φούσκα ακόμα. H MS έχει αυξήσει τις τιμές-στόχους της για την Ιαπωνία και τις αμερικανικές μετοχές και έχει μειώσει τους στόχους για τις αναδυόμενες.
“Πιστεύουμε ότι οι πλέον διαφοροποιημένες απόψεις μας είναι στο επίπεδο των επιμέρους κλάδων. Στις ΗΠΑ, αναβαθμίζουμε την ενέργεια, τις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης και υποβαθμίζουμε τον κλάδο της υγείας. Στην Ευρώπη, είμαστε overweight σε κυκλικές και underweight στις αμυντικές και τέλος στις αναδυόμενες είμαστε overweight στην Κίνα, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας” εκτιμά η MS.
Κρατικά Ομόλογα: Μέτριες αυξήσεις της απόδοσης κατά το επόμενο έτος, αλλά παρατηρούμε τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στα ομόλογα με μακρινές λήξεις, όπου τα yields στα 30ετή κινούνται στα υψηλότερα ιστορικά τους επίπεδα τους και θα μπορούσαν να κάνουν underperform.
FX: “Βλέπουμε σημαντικά κέρδη για το δολάριο, ειδικά έναντι του ευρώ, γιεν και του αυστραλιανού δολαρίου. Στις αναδυόμενες αγορές FX, θεωρούμε ότι η πτώση του πετρελαίου θα βοηθήσει την ινδική ρουπία, το κορεάτικο γουαν, το ραντ της Νότιας Αφρικής και το βραζιλιάνικο ρεαλ”.
Η MS προτείνει 15 trades για το 2015:
- Αγορά US Small vs. Large Cap: “Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί να πλησιάσουν τις αποδόσεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης αν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμένει σε λογικά επίπεδα. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης επωφελούνται περισσότερο από τα M&A, έχουν περισσότερες δυνατότητες διεύρυνσης των περιθωρίων τους και είναι λιγότερο ευαίσθητες στις διακυμάνσεις του δολαρίου.
- Αγορά EU Cyclicals vs. Defensives: “Οι σχετικές αποτιμήσεις είναι ακραίες, και οι κυκλικές εταιρείες επωφελούνται περισσότερο από μία κάμψη της ανάπτυξης ή και ένα πιο αδύναμο ευρώ. Μας αρέσει η βιομηχανία, καταναλωτικά αγαθά και δεν μας αρέσουν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, η υγεία και τα utlilities”.
- Αγορά Japan Equities (TOPIX): “Τιμή στόχος οι 1.680 μονάδες ή 2% από τα τρέχοντα επίπεδα”.
- Αγορά US High Yield: “Τα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο άλλων κατηγοριών επένδυσης και οι αποτιμήσεις δεν είναι υπερβολικές”.
- Αγορά US Investment Grade: “Τα αμερικανικά ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης έχουν υποαποδόσει σε σχέση με άλλα επιτοκιακά προϊόντα και προσφέρουν περισσότερο από 3% απόδοση.
- Αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων με στόχο η απόδοση να μειωθεί στο 6,8% από 8,5%: “Τα ελληνικά ομόλογα διαθέτουν ελκυστικές αποδόσεις και παρά τα πολιτικά γεγονότα στο πρώτο τρίμηνο, η πρόσφατη πτώση στις τιμές σημαίνει ότι αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί.”
- Αγορά US CLO AAAs: “Έκθεση σε μια από τις πιο ελκυστικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – τα δάνεια των ΗΠΑ. Στόχος η μείωση της απόδοσης στις 140 μ.β. από 155 μ.β.”.
- 30yr Rates: Αγορά UST vs. DBRL: “Οι διαφορές αποδόσεων (spread) ανάμεσα στα αμερικανικά και γερμανικά 30ετή είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών. Τα αμερικανικά ομόλογα θα πρέπει να επωφεληθούν από τις ξένες ροές κεφαλαίων.”
- Πώληση 5y Eurozone inflation: “O μελλοντικός πληθωρισμός αποτιμάται πολύ “φυσιολογικός” δεδομένου των ανησυχιών για την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό”.
- Αγορά India 10y Local Bonds: “Ελκυστικά carry trades σε ένα κόσμο χαμηλών επιτοκίων. Στόχος από το 8,1% η απόδοση να υποχωρήσει στο 7,5%. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δίνει χώρο στην κεντρική τράπεζα να διευκολύνει και να βελτιώσει την ανάπτυξη με σταθερότητα στο νόμισμα”.
- Πώληση AUD vs. USD: “Πώληση στο αυστραλιανό δολάριο με στόχο τα 0,76 από 0,86”.
- Αγορά INR vs. EUR ή SGD: “Αγορά στην ινδική ρουπία έναντι του ευρώ με στόχο τα 69,6 από 77,1. Η ρουπία παραμένει ανθεκτική στη βελτίωση της ανάπτυξης, ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δίνει στην κεντρική τράπεζα χώρο. Το δολάριο Σιγκαπούρης είναι επίσης μια κορυφαία επιλογή για τη χρηματοδότηση της ρουπίας”.
- Αγορά EM Equity Puts: “Αγορά δικαιωμάτων πώλησης μεταβλητότητας στις αναδυόμενες μετοχικές αγορές”.
- Αγορά OTM Puts on Japanese Rates: “Αγορά δικαιωμάτων πώλησης μεταβλητότητας στις ιαπωνικές αγορές επιτοκίων”.
- Αγορά volatility USD/ZAR: “Η τεκμαρτή μεταβλητότητα στην ισοτιμία δολαρίου και ραντ Νοτίου Αφρικής είναι κοντά στα 10ετή χαμηλά της και χαμηλότερα από ότι οι τιμές των εμπορευμάτων και η αδυναμία στις μακρο συνθήκες της οικονομίας θα πρότειναν”.